Vaccinering. Sjuksköterskorna Marjo, Jenni, Anja och Katarina på Ersta Hannahemmet/Hannakoti kontrollerar mängden vaccin i sprutan och har tagit av sig visiren för att kunna se den exakta mängden. Nu har alla boende som velat fått sin första dos av vaccinet. Bilden till höger är en genrebild. Foto: Anne Andersson Sundström/Mikael Andersson

Första dosen avklarad för Brommas äldre

Förra veckan startade vaccineringen av de äldre som ville på Brommas vård- och omsorgsboenden. Personalen står näst på tur, men hos en del råder viss oro inför vaccinet. Nu efterfrågas bättre informationskampanjer.

  • Publicerad 12:01, 20 jan 2021

Finns mycket felaktig information om vaccinet i sociala medier.

Förra veckan fick alla boende som ville sin första dos vaccin mot covid-19 på Brommas tre kommunala vård- och omsorgsboenden, Mälarbacken, Brommagården och Sörklippan.

– De började vaccineras veckan innan och allt ser ut som att det fungerar som det ska, det känns jättebra, säger Monica Nordqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Bromma.

Endast några få patienter har tackat nej till vaccinet, ungefär 1,5 procent berättar hon. Tre veckor efter första dosen ska de äldre få dos nummer två, efter det har kroppen byggt upp ett fullgott skydd.

Rosalie Gnite är tf. verksamhetschef på Brommagården och Sörklippan och säger att vaccineringen har gått bra.

– De flesta säger ja, och de som har varit tveksamma har både läkare och sjuksköterskor pratat med och informerat dem om vaccinet. Det som är skönt är att blir det en allergisk reaktion från sprutan sker det oftast med en gång, men vi har inte haft något sådant fall, säger Rosalie Gnite.

Även bland de privata och idéburna vård- och omsorgsboendena i Bromma är man igång och säger att responsen bland de äldre varit positiv. På Ersta Hannahemmet/Hannakoti har den stora majoriteten tackat ja till vaccin.

– Vi är väldigt glada. Det känns som att det är början på slutet på pandemin, så vi är hoppfulla, säger Marie Biaudet Silfver, tf. verksamhetschef.

Dock råder det fortfarande besöksförbud på stadens vård- och omsorgsboenden fram till den 2 februari.

Vill nå ut med information

Men även om den stora majoriteten av de boende tackat ja till vaccinet, råder viss skepsis bland vård- och omsorgspersonal som nu är näst på tur. Enligt Monica Nordqvist står exempelvis iva-personal inom regionen på kö för att få vaccinet, samtidigt som hennes MAS-kollegor inom Stockholms stad flaggar för att många i personalen känner stor osäkerhet och inte vill ta vaccinet.

– Det finns mycket felaktig information om vaccinet i sociala medier. Men de här två vaccinen vi har nu är en ny typ av vaccin, och vi behöver nå ut med information om detta, säger Monica Nordqvist.

De vill se en tydligare informationskampanj från regionen och Folkhälsomyndigheten.

– Vi vill också att vi tillsammans i Stockholms stad i samarbete med regionen hjälps åt för att nå ut med information om vaccinet, även på olika språk, säger Monica Nordqvist

Så är prioriteringsordningen för vaccinet

Första gruppen som prioriteras att få vaccinet är personer som bor på äldreboenden/servicehus/har hemtjänst. Även vuxna som bor tillsammans med någon som har hemtjänst.

Sedan den 11 januari har medarbetare inom kommunal vård och omsorg börjat erbjudas vaccin.

Sedan den 12 januari har viss vårdpersonal, bland annat på IVA och i covidvården erbjudits vaccin. Det är arbetsgivaren som gör prioriteringen utifrån mängden vaccin.

I februari startar vaccinering bland nästa prioriterade grupp, personer över 70 år samt yngre i riskgrupp.

Slutligen vaccineras övrig befolkning över 18 år.

Källa: sll.se

Visa merVisa mindre

Covid-19 i Bromma

Vecka 1 fanns det totalt 4 335 bekräftade fall av covid-19 i Bromma sedan Folkhälsomyndigheten började föra statistik i januari 2020.