Stora bassängen är under uppbyggnad. Foto: Täby kommun

Första bilderna: Så blir nya simhallen

Sedan maj 2020 har bygget av Täbys nya simhall pågått. Till hösten 2022 är det tänkt att den nya hallen ska stå klar. Men hur går det då?

  • Publicerad 11:06, 19 mar 2021

– Bygget av simhallen går helt enligt plan, vi har inte stött på några problem, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Kaasik (M).

Enligt henne är den nya hallen inne i skede av att man nu arbetar mer intensivt med själva bassängerna, huvudbassängen i simhallen kommer vara väl tilltagen då den står klar.

Foto: Täby kommun

– Den kommer att bli tio banor, vilket motsvarar 50 meter gånger 25 meter, det innebär att vi också kan ha den för större tävlingar.

Även om det inte är det främsta syftet så vore det förstås roligt att få stå värd för en större tävling framöver, menar Kaasik. Samtidigt understryker hon att ambitionen alltid har varit och är en hall som vänder sig till allmänheten och föreningar.

Foto: Täby kommun

Foto: Täby kommun

– Det viktigaste är att barnen lär sig simma, för det räddar liv.

Vid Bergtorpsrondellen i Täby Park pågår bygget för fullt. Utöver nämnda 50-meters bassäng kommer Täby simhall även utrustas med två multibassänger, dessa kommer att ha höj- och sänkbar botten. Den totala ytan för detta projekt mäter 10 500 kvadratmeter. Vuxna kommer betala 120 kronor och för unga ligger en entré på mellan 50-70 kronor. Alla barn under 3 år går in gratis.

Prislappen för bygget landar på en halv miljard kronor och kommunen uppskattar att 350 000 besökare ska kunna tas emot årligen.

Familjedel med vikingatema

Sedan länge har det funnits planer på att badet ska få en touch av äventyrsbad i form av en familjedel, med barnbassäng, vattenpist och utomhusrutschkanor. Allt i vikingatema. Detta är forfarande avsikten och kommer att realiseras – dock med en förändring.

I mars 2020 beslutades det att utomhusrutschkanorna stryks, de var helt enkelt för dyra. Enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) skulle de ha kostat 30 miljoner kronor att bygga.

Visa merVisa mindre