Första bilderna på nya kommunhuset i Botkyrka

Planerna har pågått i flera år. Nu har kommunstyrelsen utsett vilken firma som får uppdraget att rita och bygga Botkyrkas nya kommunhus i Tumba. Det nya huset blir 14 400 kvadratmeter stort och ska ha plats för 800 medarbetare.

  • Publicerad 11:36, 10 okt 2018

”Gröna husets” dagar som Botkyrkas kommunhus går ett steg närmare sitt slut. På måndagen utsåg kommunstyrelsen vilket företag som ska få i uppdrag att rita och bygga det nya kommunhuset i Tumba. Totalbudgeten för kommunhus och nytt parkeringshus är 655 miljoner kronor. Själva byggkostnaden för kommunhuset uppskattas till 300 miljoner kronor och parkeringshuset uppskattades i upphandlingen gå på 150 miljoner kronor. Gabriel Melki (S) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden sade i april 2016 att renoveringskostnaderna för det gamla kommunhuset från 1973 tidigare beräknats till minst 230 miljoner kronor.

– Det handlar bland annat om byte av ventilation, stammarna, el-ledningar, sade han då.

Entré med restaurang och utställningar

Kommunhuset kommer att bli en träkonstruktion. Uppdraget att rita och bygga går till In3prenör AB. Efter beslutet presenterade också kommunen firmans visionsbilder för kommunhuset som de är noga med att poängtera kan komma att förändras.

– Men det kommer i huvudsak att se ut som på visionsbilderna, säger kommundirektören Mattias Jansson.

Botkyrka kommun skriver på sin hemsida att en gemensam entré välkomnar både medarbetare och medborgare till medborgarservice, utställningar, café och restaurang samt möteslokaler.

En tjusig hall välkomnar besökarna av det nya kommunhuset i den här visionsbilden. Illustration: In3prenor/White

Intill kommunhuset kommer ett nytt p-hus för både cyklar och bilar att byggas.

Uppe till vänster syns Munkhättevägen. Till höger nere i bilden Tumba gymnasium. Illustration: In3prenor/White

”Gröna huset” blir rödgröna huset? En av visionsbilderna visar det nya kommunhuset så här. Illustration: In3prenor/White

Byggstart sker i fall att löper på smärtfritt om två år. I så fall kan kommunhuset stå klart år 2022.

ARTIKELN UPPDATERAS