Lars Rask, operationsledare för fältsjukhuset. Foto: Veronica Johansson

Första bilderna inifrån fältsjukhuset i Älvsjömässan

Fältsjukhuset som just nu byggs inne i Älvsjömässan börjar ta form. Här ska coronasmittade patienter vårdas, och totalt förbereds det för 600 vårdplatser, varav 100 intensivvårdsplatser. På måndag ska det vara redo att tas i bruk.

  • Publicerad 16:03, 26 mar 2020

I den stora mässhallen står försvarets materiel uppradat och intill pågår febrilt arbete med att bygga upp flera enheter där tio patienter åt gången ska kunna vårdas. Här i Stockholmsmässan bygger Region Stockholm i samarbete med Försvarsmakten upp ett komplett sjukhus.

Fem långtradare lastade med tält och byggsystem anlände till Stockholmsmässan i Älvsjö i måndags och därefter har ytterligare 15-20 lastbilar rullat in varje dag med materiel till fältsjukhuset.

På måndag ska det vara färdigbyggt och redo att tas i bruk.

– Runt 150 personer jobbar nu nästan dygnet runt för att det ska bli klart. Och det kommer det att bli, det finns inget annat alternativ, säger Lars Rask, operationsledare för fältsjukhuset.

Utökas till 100 IVA-platser

I ett första skede planerades det för 30 vårdplatser med full kapacitet för intensivvård, men sedan lägets trappades upp under gårdagen med många avlidna, utökades också antalet platser i Älvsjömässan som ska finnas redo i ett lite senare skede, berättar säger Lars Rask.

– Totalt förbereder man för att det ska finnas 100 intensivvårdsplatser och 500 vårdplatser, säger han.

Efterlyser personal

Det är Försvarsmedicincentrum som bidrar med ett sjukhuskompani och det är också kompaniet som tar hand om driften.

Men själva vårdpersonalen ska Region Stockholm stå för. I början av veckan gick regionen ut och efterlyste personal att bemanna fältsjukhuset med. Det finns ett stort behov av framför allt sjuksköterskor och läkare, men också en mängd annan personal med sjukvårdserfarenhet.

– Vi behöver mycket folk, något tusental totalt. Vi söker både rutinerade och orutinerade sjuksköterskor och läkare, men också olegitimerad personal som har sjukvårdsvana, säger Johan Thermaenius, som jobbar med intensivvård på Karolinska sjukhuset och som nu jobbar med att ta fram personal till fältsjukhuset.