PRISAD. Trots att han har uppträtt på otaliga scener, har miljontals visningar på Youtube och rullar regelbundet på P3, tycker han ändå att priset på Förortsgalan är bland det största som har hänt hans karriär. Foto: Anna Wettergård

"Försöker alltid vara en bra förebild"

Vi fortsätter intervjuserien med pristagarna från årets Förortsgala, med årets artist Dree Low. Han lever på sin musik och drömmer om att utveckla svensk hiphop "till något vi aldrig skådat".

  • Publicerad 15:21, 10 maj 2019

Dree Low. Så kallar sig årets artist, prisad på Förortsgalan 2019. Men egentligen heter han Salah Abdulle.

Trots att han har uppträtt på otaliga scener, har miljontals visningar på Youtube och rullar regelbundet på P3, tycker han ändå att priset på Förortsgalan är bland det största som har hänt hans karriär.

– Det är mycket stort, bättre än att vinna något annat pris. Det är från orten till orten; ett pris med kärlek.

Han är väl rotad i orten. Född och uppvuxen i Husby, där han också kommer att förbli.

– Morsan behöver mig i närheten, säger han med ett skratt, och fortsätter:

– Husby är en varm plats med mycket kärlek. Folk stöttar varandra. Det finns mycket gott i Husby.

Så även om hans mål med musiken är att "bli störst", drömmer han alltså inte om att flytta utomlands.

– Jag vill bo kvar i Sverige och utveckla svensk hiphop, till något vi aldrig skådat. Svensk hiphop var en liten liten bransch men nu är det jättestort. Vi måste göra något bra av det.

Började på Reactor

Musikkarriären startade när Dree Low var sexton år gammal, på ungdomsgården Reactor.

– Jag skojade i studion med mina vänner. Grabbarna tyckte att det lät bra. Så de började skicka den till varandra på en app som heter Box, och sedan hamnade den på Youtube.

Den första låten var rå, omixad. Inspelad på egen hand med inställningen "snabbmix". Idag däremot är musiken välproducerad, mixad och utgiven på eget skivbolag. Dree Low är nu 24 år gammal och de senaste två åren har han kunnat leva på sin musik.

Att det börjar gå bra med karriären märks också när han rör sig på stan.

– Medan jag står och väntar på en kompis kan jag bli omringad av tjugo ungdomar som känner igen mig. Man blir lite som en idol. Jag försöker alltid tänka på att vara en bra förebild; man har ett ansvar.

Är det inte problematiskt att posera med bling, pengar och vapen i dina videor, om du vill vara en bra förebild? Glorifierar du inte en farlig livsstil?

– Nej, jag glorifierar absolut inte. Jag sjunger om båda sidorna av verkligheten. Jag sjunger också om saker som kan gå snett, och som kan vara destruktiva. Jag försöker spegla verkligheten.