Förslaget är att kameraövervakningen i Tyresö ska finnas på alla kommunala förskolor, grundskolor och fritidsgårdar.

"I dag har alla högstadieskolorna kameraövervakning, men det finns också enstaka kameror vid några låg- och mellanstadieskolor och förskolor", skriver Maj Ingels, säkerhetschef i Tyresö kommun, i ett mejl till Mitt i.

De befintliga kamerorna som finns på Tyresös kommunala skolor sitter enligt Maj Ingels utmed fasaderna.

"De sitter inte vid stora ytor som till exempel skolgårdar", skriver hon.

Politikerna eniga

Hela kommunstyrelsen är överens om att genomföra utredningen om utökad kameraövervakning, vilket man fattade beslut om på sammanträdet den 24 augusti.

– Jag ser det som att kamerorna vi har uppe idag minskar skadegörelse och bidrar till ökad trygghet, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hon ser egentligen inga nackdelar med kameraövervakningen.

– Vi måste bara göra en utredning för att se vad det kostar och få en helhetsbild. Den preliminära bedömningen är att det är värt det.

Ökad trygghet

Genom övervakningen kan kamerorna larma till en larmcentral som gör att väktare, brandkår och polis snabbt kan vara på plats.

"Syftet med övervakningen är främst att bidra till ökad trygghet, förebygga brott och att minska skadegörelsen runt skolorna men även att upptäcka både olyckor och brott snabbare för att kunna minska eventuella skador", skriver Maj Ingels.

Utredningen som kommunstyrelsen fattat beslut om ska vara klar i oktober.