Förslaget: Så blir nya jättehuset vid Sickla station

Sickla ska växa på höjden. Nu presenteras samrådsförslaget på det 23-våningshus som planeras vid Sickla station – och som kommer att lägga delar av Alphyddan i skugga.

  • Publicerad 05:30, 28 nov 2019

Byggnaden som ska rymma den västra entrén till Sickla tunnelbanestation blir inte vilket hus som helst.

Ett 90 meter högt landmärke är det tänkt att bli. Med sina 23 våningar beräknas överdelen av huset synas ända från Skeppsbron.

Ett fotomontage i kommunens planhandlingar visar hur Sicklas nya stationhus kommer att synas ända från innerstan. Foto: Nacka kommun

Det nya stationshuset ska byggas i hörnet Sickla industriväg/Värmdövägen, intill tvärbanans och Saltsjöbanans station.

Fasaden ska enligt förslaget bestå av metall och glas med inslag av rött tegel för att matcha omgivningen.

Vy från Sickla industriväg mot det nya stationshuset. Illustration: Kanozi arkitekter.

Invändigt ska byggnaden – utöver t-baneentré – inrymma kontor, hotell- och konferenslokaler, butiker och restaurang. Kommunen räknar med 550 nya arbetsplatser.

Bostadshus i Alphyddan hamnar i skugga

För de som bor på andra sidan Vämdövägen, i Alphyddan, kommer huset inte bara synas. Det kommer också innebära att som mest fem bostadshus hamnar i skugga.

Detta tas i planförslaget upp som en av de negativa konsekvenserna. Men kommunens stadsbyggnadskontor skriver att ”en viss påverkan för omgivningen bedöms vara godtagbar” med tanke på det positiva som ny tunnelbana tillför.

Lämna synpunkter innan 8 januari

Samrådet pågår till och med den 8 januari för den som vill lämna synpunkter. Förslaget hittar du på kommunens hemsida.

Det ställs även ut i kommunens utställningshall i Nacka stadshus. Där kommer också ett öppet hus-möte hållas den 9 december.