HOTADE. Grill- och blomkiosken vid Fridhemsplan riskerar att försvinna när staden ska göra om trottoaren vid Fridhemsplan. Men Liberalerna vill försöka rädda kvar verksamheterna. Foto: Sanna Källdén

Förslaget: "Rädda Fridhemsplans kiosker"

Rädda kioskerna – och skapa en food court-uteservering. Liberalerna vill skapa mer liv och rörelse vid Fridhemsplan.

  • Publicerad 06:37, 10 maj 2016

Som Vårt Kungsholmen tidigare skrivit ska staden göra om trottoaren på Drottningholmsvägens norra sida för att bland annat skapa bättre framkomlighet.

LÄS ÄVEN: Brusiga Fridhemsplan ska bli stillsamt torg i "fint söderläge" - och helt dött?

Det innebär att dagens grill- och blomkiosk försvinner. På vår sajt och Facebook-sida är många positiva kring att området rustas, men samtidigt finns flera som inte gillar att grillen och blomkiosken försvinner. "Låt bli kiosken", skriver en kungsholmsbo bland annat.

Nu drar även Liberalerna att dra en lans för att rädda verksamheterna. Partiet tycker förslaget att rusta trottoaren är rätt, men att det är fel att slänga ut kioskerna.

– Vi tycker att man borde se till att de får komma tillbaka i den framtida miljön, gärna i en snygg utformning som kan passa in i den nya torg-känslan som man vill skapa, säger Rasmus Jonlund (L), bland annat vice ordförande i kulturnämnden, i ersättare i kommunfullmäktige och Kungsholmsbo.

"Piazza-känsla"

Partiet ska nu väcka frågan båda i trafiknämnden, som väntas fatta beslut om upprustningen 19 maj, och även kanske i stadsdelsnämnden och kommunfullmäktige, i hopp om att få till en ändring.

Tidigare har trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) sagt att det är upp till verksamheterna själva att söka tillstånd för exempelvis uteserveringar. Trafikkontoret uppgav tidigare också att det är upp till kioskerna att söka nytt bygglov, men det inte är aktuellt för att få det på trottoaren efter upprustningen.

Enligt Rasmus Jonlund ser de gärna även en stor gemensam uteservering för alla verksamheter på platsen, en slags food court och skapa en "piazza-känsla". Att tillföra det samtidigt som man förbättrar tillgängligheten borde gå att lösa enligt honom.

– Det är viktigt med tillgänglighet, men vi vill inte ha något som är tomt och ödsligt heller. Det är fel att skylla på framkomlighet för att stoppa kioskerna, när trottoaren blir betydligt större ska tillgängligheten självklart också lösas på ett bra sätt, säger han.