​Skärholmen? Trots att det redan finns en plaskdamm i Flamingoparken tycker Socialdemokraterna att en till behövs, mitt på torget. Foto: Karin Nilsson

Förslaget: Plaskdamm på Skärholmstorget

Stockholms stad har i dag 53 plaskdammar. Den siffran vill Social­demokraterna göra större och föreslår därför en kartläggning av nya tänkbara platser.

  • Publicerad 15:16, 5 aug 2020

Det är en av de fontäner där det spontan­badas i dagsläget.

Trots att det finns 53 plaskdammar i Stockholms stad är det inte alla som har nära till en.

Socialdemokraterna i Stockholms stad har ställt samman en lista på 15 platser där nya plaskdammar kan anläggas eller utvecklas från befintliga anläggningar. En av platserna som pekas ut är Skärholmstorget. Där är tanken att man kan göra om fontänen.

– Det är en av de fontäner där det spontanbadas i dagsläget. Det kan finnas argument emot, men vi borde seriöst pröva det, säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i Stockholm.

”Ganska stor spridning”

Vissa områden har sämre tillgång till plaskdammar än andra. Ett sådant är Hässelby/Vällingby som endast har två plaskdammar inom stadsdelens gränser. Det kan jämföras med Bromma som har sju.

– Det är en ganska stor spridning. Därför pekar vi ut fler platser i till exempel Hässelby/Vällingby än i andra delar av staden.

Socialdemokraternas lista består av platser som partiet tycker att staden ska titta närmare på i en central kartläggning. Vissa är helt nya platser, andra är fontäner som kan utvecklas till plaskdammar.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) vill också gärna se fler plaskdammar i Stockholm och hon instämmer i att vissa områden har det sämre förspänt än andra. Men till skillnad från Emilia Bjuggren tycker hon inte att det behövs en kartläggning från staden centralt.

– Inventeringen och kartläggningen sker kontinuerligt i alla stadsdelar. För några år sedan tittade man till exempel på Kronobergsparken, men landade i att man då skulle vara tvungna att ta bort något annat. Även i Vasaparken landade man i en annan lösning.

”Minskade budgetar”

Men Emilia Bjuggren tror inte att det blir några plaskdammar byggda om inte staden stöttar stadsdelarna med en fetare plånbok.

– Tyvärr har vi en situation där många stadsdelar har fått kraftigt minskade budgetar. Då är det inte alltid lätt att prioritera plaskdammar, säger hon.

S-förslaget: 15 nya plaskdammar

Rålambshov (renovera)
Kronobergsparken
Vasaparken
Humlegården
Hagastaden
Lumatorget, Sjöstan
Luxparken, Lilla Essingen
Lagaplan, Bagarmossen
Rågdalens parklek
Skärholmens torg
Smedshagen
Vällingby centrum
Hässelby gård
Grimsta
Elektraparken, Västberga

Politikernas plaskfavoriter

Karin Ernlund (C): ”Jag tycker att Aspuddsparken är en av Stockholms bästa parker för dem som har småbarn. Där finns djur, lekplats, stora grönytor och jättefin plaskis. Bästa hemester-tipset.”

Emilia Bjuggren (S): ”Det som är så fantastiskt är att alla plaskdammar fyller syftet att man enkelt kan bada. Leta upp den som är närmast hem!”