Motorborgen vid Västra skogen. Foto: Anders Göransson

Förslaget: Öppna uteservering på Motorborgens tak

Flytta p-platserna från Motorborgens tak i Västra skogen och skapa en mötesplats med uteservering och foodtrucks. Det förslaget kommer från S i Solna. – Där skulle Solnaborna kunna njuta av mat, frisk luft och fin utsikt, säger Arne Öberg (S).

  • Publicerad 05:00, 8 jul 2020

För tre år sedan – lagom inför valet – kom S i Solna med det spektakulära förslaget att bygga på parkeringsgaraget Motorborgen i Västra skogen med sju våningar och fylla dem med hyresrätter. Men S förlorade valet, och det förslaget har hamnat i malpåse.

Utsikt och social distans

Nu presenterar Socialdemokraterna en ny, lite mer modest idé för byggnaden, eller närmare bestämt dess tak.

– I år stannar många Solnabor hemma under semestern. Här finns en yta där man enkelt skulle kunna kör upp lite flodtrucks och erbjuda en trevlig plats att vara på sommartid, samtidigt som man håller god social distans, säger Arne Öberg, S-oppositionsråd i Solna.

Bilar flyttas ned

Enligt honom är inte garaget fullt, och de bilar som idag står på översta däcket skulle kunna erbjudas annan plats längre ner i huset.

Inspirationen kommer dels från Hötorgsterrassen i Stockholm , där man samlat uteserveringar och scen mellan skraporna, dels från Klunkerkranich i Berlin där man byggt en uteservering på ett parkeringshus.

– Det är inga stora stora investeringskostnader heller. I Klunkerkranich har man använt ett gäng lastpallar för att skapa en miljö att sitta på.

Tror du att folk skulle komma till den här platsen?

– Det tror jag. Bara några stenkast bort, på Stockholmssidan, är det väldigt mycket folk så här års. Jag tror inte det skulle vara svårt att locka folk i Solna hit.

”Behöver kolla upp”

Ordföranden för tekniska nämnden i Solna, Magnus Persson (C), har ännu inte tagit del av S-förslaget när Mitt i når honom i sommarstugan. Men han ser vissa hinder, som att det i dag krävs passerbricka för att komma in i Motorborgen, och att taket ska tätskiktsrenoveras i sommar.

– Jag tar gärna del av detaljerna i förslaget, man man behöver kolla upp om det är praktiskt möjligt. Generellt tycker jag att foodtrucks är en ypperlig idé, men om de passar på den här platsen kan jag inte svara på just nu.