Vid kommunstyrelsens möte den 16 mars väntas politikerna ta ställning till ett förslag som berör driften av Björknäs camping.

Sommaren 2021 drev Upplands-Bro kommun Björknäs camping i egen regi. Med dessa erfarenheter i backspegeln väntas kommunen nu ta sig an ännu en säsong.”Upplands-Bro kommun arbetar med visionen om Björknäs som besöksmål på lång sikt. Samtidigt pågår planering för att kunna öppna säsongen 2022.

Inget avtal med arrendator har kunnat tillses då campinganläggningen inte är klar för drift och omsättningen därför är högst osäker”, står det i en tjänsteskrivelse inför mötet i kommunstyrelsen.

Sommaren 2021 så investerade kommunen i uppställningsplatser och vägar. Så också tillgången till vatten, avlopp, sanitetsanläggningar, el och allehanda skyltning.

Så gick det 2021

Någon vidare bemanning av fysisk personal förekom inte utan de besökare som hittade till campingen var hänvisade till digitala lösningar. Kostnaderna uppgick under föregående säsong till 474 000 kronor samtidigt som intäkterna landade på 109 000 kronor.

Detta förklaras med att bokningarna kom i gång relativt sent under säsongen.Campingen var öppen 19 juni till 12 september. Först i slutet av augusti började bokningarna komma in, ”när ett ökat antal besökare hittat besöksmålet som ett led i att marknadsföringen nått ut i olika campingforum och kanaler”.

Säsongen startar tidigare

Förutsättningarna inför stundande säsong ser dock bättre ut. Dels menar kommunen att det: ”Inför årets säsong finns bättre förutsättningar för tidigare marknadsföring i rätt kanaler och bedömningen är därför att intäkterna kommer öka avsevärt eftersom säsongen kan komma i gång tidigare”.

Tjänsteorganisationen uppskattar att intäkterna från Björknäs camping beräknas bli 200 000–400 000 kronor under sommaren 2022.

Kostnaden för 2022

Driftskostnaderna uppskattas bli omkring 1 miljon kronor. Den största kostnaden blir att bemanna med personal på plats. 570 000 kronor kommer personalen att kosta. Här har utvärderingar av 2021 års säsong visat ett större behov av fysisk personal för att få verksamheten att fungera.

En annan kostnad är de containrar för 200 000 kronor som ska förse boende med kök, toalett, dusch och tvättmöjligheter under sin vistelse på campingen. Därutöver tillkommer 250 000 kronor för ”övrig drift” vilket redovisas bli: el och vatten, avfallshantering, skötsel av grönytor, marknadsföring och förbrukningsmaterial.

Kostnaden för att driva campingen sommaren 2022 föreslås tas från kommunstyrelsens pott för ”oförutsedda avgifter”. Kultur- och fritidsnämnden får ansvaret att ombesörja driften av verksamheten.