Sommaren 2021. Björknäs camping sett från ovan. Foto: Upplands-Bro kommun

Förslaget: Kommunen driver Björknäs camping även 2022

Ett arbete pågår nu för att även i sommar driva Björknäs camping i kommunal regi. Förändringar från i fjol blir dels att levande personal ska finnas på campingen.

  • Publicerad 12:08, 14 mar 2022

Inget avtal med arrendator har kunnat tillses då campinganläggningen inte är klar för drift

Vid kommunstyrelsens möte den 16 mars väntas politikerna ta ställning till ett förslag som berör driften av Björknäs camping.

Sommaren 2021 drev Upplands-Bro kommun Björknäs camping i egen regi. Med dessa erfarenheter i backspegeln väntas kommunen nu ta sig an ännu en säsong.”Upplands-Bro kommun arbetar med visionen om Björknäs som besöksmål på lång sikt. Samtidigt pågår planering för att kunna öppna säsongen 2022.

Inget avtal med arrendator har kunnat tillses då campinganläggningen inte är klar för drift och omsättningen därför är högst osäker”, står det i en tjänsteskrivelse inför mötet i kommunstyrelsen.

Besökare till campingen i fjol. Foto: Upplands-Bro kommun

Sommaren 2021 så investerade kommunen i uppställningsplatser och vägar. Så också tillgången till vatten, avlopp, sanitetsanläggningar, el och allehanda skyltning.

Så gick det 2021

Någon vidare bemanning av fysisk personal förekom inte utan de besökare som hittade till campingen var hänvisade till digitala lösningar. Kostnaderna uppgick under föregående säsong till 474 000 kronor samtidigt som intäkterna landade på 109 000 kronor.

Detta förklaras med att bokningarna kom i gång relativt sent under säsongen.Campingen var öppen 19 juni till 12 september. Först i slutet av augusti började bokningarna komma in, ”när ett ökat antal besökare hittat besöksmålet som ett led i att marknadsföringen nått ut i olika campingforum och kanaler”.

Kommunhuset i sommarkostym. Foto: Niklas Loman

Säsongen startar tidigare

Förutsättningarna inför stundande säsong ser dock bättre ut. Dels menar kommunen att det: ”Inför årets säsong finns bättre förutsättningar för tidigare marknadsföring i rätt kanaler och bedömningen är därför att intäkterna kommer öka avsevärt eftersom säsongen kan komma i gång tidigare”.

Tjänsteorganisationen uppskattar att intäkterna från Björknäs camping beräknas bli 200 000–400 000 kronor under sommaren 2022.

Kostnaden för 2022

Driftskostnaderna uppskattas bli omkring 1 miljon kronor. Den största kostnaden blir att bemanna med personal på plats. 570 000 kronor kommer personalen att kosta. Här har utvärderingar av 2021 års säsong visat ett större behov av fysisk personal för att få verksamheten att fungera.

En annan kostnad är de containrar för 200 000 kronor som ska förse boende med kök, toalett, dusch och tvättmöjligheter under sin vistelse på campingen. Därutöver tillkommer 250 000 kronor för ”övrig drift” vilket redovisas bli: el och vatten, avfallshantering, skötsel av grönytor, marknadsföring och förbrukningsmaterial.

Kostnaden för att driva campingen sommaren 2022 föreslås tas från kommunstyrelsens pott för ”oförutsedda avgifter”. Kultur- och fritidsnämnden får ansvaret att ombesörja driften av verksamheten.

Kostnader och intäkter 20222

Tjänsteorganisationen uppskattar att intäkterna från Björknäs camping beräknas bli 200 000 –400 000 kronor under sommaren 2022.

Driftskostnaderna uppskattas bli omkring 1 miljon kronor. Den största kostnaden blir att bemanna med personal på plats. 570 000 kronor kommer personalen att kosta. Här har utvärderingar av 2021 års säsong visat ett större behov av fysisk personal för att få verksamheten att fungera.

Källa: Upplands-Bro kommun

Visa merVisa mindre

Polisen söker tips om död kvinna i Kungsängen

"Vi har dragit i andra trådar för att få kvinnan identifierad" Polisen har inte lyckats identifiera den kvinna som hittades död i Kungsängen förra veckan. Därför väljer man nu att gå ut med en kompositbild, en sorts fantombild, som visar hur kvinnan såg ut då...onsdag 29/6 15:40

Oklar orsak till stort strömavbrott

16 000 kunder drabbades under måndagen Håbo och Upplands-Bro drabbades av ett stort strömavbrott. Ännu vet leverantörerna inte exakt vad som hänt.tisdag 28/6 17:26