REGLER. Om förslaget klubbas igenom kommer det bli förbjudet att tigga vid butiker och återvinningsstationer i Ekerö kommun. Foto: Lisa Halldén/Mostphotos

Förslaget: Inför tiggeriförbud vid butiker i Ekerö

Ekeröalliansen vill införa ett tiggeriförbud på vissa utvalda platser i kommunen. Klubbas förslaget igenom kan det börja gälla under våren. Men Socialdemokraterna är kritiska.

  • Publicerad 16:31, 13 feb 2020

Det kan bli förbjudet att tigga vid butiker och återvinningsstationer i Ekerö kommun. Förslaget, som kommer från Ekeröalliansen, gäller både aktivt och passivt tiggeri, alltså både att gå fram och be om pengar och att sitta stilla och tigga.

– För våra medborgare ger det en känsla av otrygghet som är viktig att bemöta, både att personer ber om pengar men även att personer uppträder på ett visst sätt vid återvinningsstationerna, säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).

En utredning startades i början på förra året om hur ett tiggeriförbud skulle kunna se ut. Sedan dess har både Danderyd och Täby infört förbud.

– Vi har sett hur olika kommuner har gjort och drar lärdomar från det. Det vi nu inför är inte ett generellt förbud utan vi begränsar det så att förbudet gäller vissa områden, säger Adam Reuterskiöld.

Enligt förslaget kommer ett tillstånd behövas för att skramla med bössor på offentlig plats. Gatumusikanter och andra som ber om pengar i samband med en uppvisning kommer däremot inte behöva tillstånd för det.

Moderaterna öppnar för att införa tiggeriförbud

S tror inte på förbud

Att tiggeri kan skapa en känsla av otrygghet håller oppositionsrådet Hanna Svensson (S) med om. Ett förbud tror hon däremot inte på.

– Jag förstår att det ibland känns otryggt, framför allt kan det kännas obekvämt att folk är fattiga. Men vi tror inte att ett tiggeriförbud är lösningen.

Istället borde kommunen jobba för att problemet med fattiga EU-migranter ska lösas på EU-nivå, tycker hon.

– Vi som kommun kan inte lösa det här problemet. Ett förbud flyttar bara problemet till en annan plats.

Förslaget om tiggeriförbudet, som är en i en rad ändringar av kommunens lokala ordningsföreskrifter, kommer tas upp på kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka. På samma möte kommer Sverigedemokraternas motion om tiggeriförbud tas upp.

Moderaterna i Ekerö välkomnar tiggeriförbud