Foto: Daniel Cannervik

Förslaget: Halva Ekerö bostäder kan säljas ut

För fyra år sedan sade Ekeröborna nej i en folkomröstning. Nu vill Moderaterna sälja ut halva Ekerö bostäder. – Jag ser det som en satsning, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M).

  • Publicerad 15:42, 29 nov 2016

Vi behöver ta in en partner som kan tillföra resurser, kompetens och kapital.

(Uppdaterad version)

Ett helt kommunägt bostadsbolag i Ekerö kommun kan snart vara historia.

Efter samtal med norska fastighetsbolaget Heimstaden bostad AB kan Ekerö bostäder komma att ingå ett partnerskap och därmed släppa nästan hälften av aktierna i bolaget. Heimstaden kontaktade Adam Reuterskiöld och Ekerö kommun på måndagen.

– Förslaget är 49 procent och det är viktigt att fortsatt ha kontroll på bolaget. Det är inte så att vi säljer bolaget utan vi tar in en partner, då måste man också dela med sig, säger han.

Kommunstyrelsen sammanträder under tisdagskvällen och tar då upp frågan.

– Det vi gör nu är att ha en dialog om förutsättningarna, för- och nackdelar och vad effekterna skulle bli, säger Adam Reuterskiöld.

Han tror att ett beslut kan komma nästa år.

– Det finns en hel del utredningar att göra, men förhoppningsvis kan vi ha allting klart med hur vi gör under första halvåret nästa år.

Frågan om Ekerö bostäders ägande har varit aktuell förut. 2012 genomfördes en folkomröstning i frågan. Då ville kommuninvånarna inte sälja bolaget. Adam Reuterskiöld tycker inte att det aktuella förslaget går att likna vid den situationen.

– Jag vill betona att vi behöver ta in en partner som kan tillföra resurser, kompetens och kapital. Jag ser inte det här som en utförsäljning av bolaget. Tvärtom, jag ser det som en satsning, säger han.

Oppositionsrådet Hanna Svensson (S) fick reda på planerna samma dag som kommunstyrelsens sammanträde.

– Vi har anat att viljan har funnits, men trodde inte att alliansen skulle diskvalificera folkomröstningen så snart. Den borde vara gällande fortfarande, säger hon.

Hon tycker inte att det går att kalla det för en satsning.

– Det håller jag inte alls med om. Vi vet att fastigheterna kommer gå upp i värde i och med förbifarten, så det borde vara fördelaktigt att behålla ägandet, säger hon.

Folkomröstningen 2012

Det förra förslaget om att sälja Ekerö bostäder presenterades hösten 2011 som ett övrigt ärende inför kommunstyrelsen. Oppositionspartierna upplevde detta som ett försök att kuppa in en försäljning och samlade därför snabbt in namnunderskrifter med krav på en folkomröstning.

I mars 2012 fick Ekeröborna folkomrösta om huruvida bostadsbolaget skulle säljas eller inte.

När alla distrikt hade räknats hade 66 procent röstat nej. Valdeltagandet var dock lågt, endast 45 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen.

Källa: Svenska Dagbladet

Visa merVisa mindre

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...onsdag 20/10 11:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...tisdag 19/10 12:07

Ett år till valet – Vad vill Ekerö göra åt bostadssituationen?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...måndag 18/10 11:49