VIKTIGT. Det här är en chans man inte bör missa, menar Centerpartiet som vill se en tunnelbanestation nära Västerbron. Foto: Pressbild

Förslaget från C: Bygg ny tunnelbanestation på Kungsholmen

Det planeras och byggs ny tunnelbana runt om i hela Stockholm. Centerpartiet vill nu se en ny station mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

  • Publicerad 15:39, 5 jul 2022

Det Centerpartiet i Stockholm föreslår är att en station bör placeras i Marieberg, då detta anses vara en plats med stor potential för centralt belägna bostäder och arbetsplatser.

– I Stockholm behöver vi öka takten i bostadsbyggandet. En nyckel för att uppnå detta är bra mobilitetslösningar och en smart utbyggnad av kollektivtrafiken, säger Karin Ernlund, distriktsordförande för Centerpartiet i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Enligt henne är platsen perfekt både för fler bostäder, arbetsplatser – och en ny tunnelbanestation vid Västerbron.

FÖRTÄTNING. Höga hus och tunnelbana. Det vill C se i Marieberg. Foto: Pressbild

Vill även bygga skyskrapor

Om det blir så att Bromma flygplats avvecklas är det även möjligt att bygga rejält höga hus i Marieberg, då inflygningszonen över platsen försvinner. Och det vill Centerpartiet göra.

– Möjligheterna att bygga högt, tätt och grönt vid Marieberg har ändrats radikalt genom Brommautredningen. Det är en chans vi inte får kasta bort utan som behöver prövas seriöst, både för klimatets, bostädernas och den regionala tillväxtens skull säger Gustav Hemming, gruppledare för Centerpartiet i region Stockholm.

En ytterligare station på den nya linjen mellan Älvsjö och Fridhemsplan beräknas kosta 1 miljard kronor.

SL:s nya station byggs 70 meter under Gullmarsplan

Centerpartiets förslag på ny linjesträckning. Foto: Pressbild