Politiker i Stockholms stad vill flytta Sida från Gärdet till gamla Tensta gymnasiums lokaler. Foto: Anna Wettergård

Förslaget: Flytta Sida till Tensta

Efter att Sidas flyttplaner till Botkyrka stoppades föreslår nu Stockholms stad att biståndsorganisationen istället kan flytta in i Tensta gymnasiums gamla lokaler, som stått tomma i över tre år.

  • Publicerad 16:53, 17 jun 2020

Förra veckan meddelade regeringen att Sveriges biståndsmyndighet Sidas planerade flytt från lokalerna på Gärdet till Botkyrka ställs in.

Flyttplanen presenterades i början av 2018 och har mötts av en del kritik, bland annat eftersom det inte funnits passande befintliga lokaler.

– Med det nya beslutet möjliggör regeringen för Sida att verkställa omlokaliseringen inom rimlig tid från kostsamma lokaler i innerstan till ändamålsenliga och mer resurseffektiva lokaler i en av Stockholms förorter, skrev regeringen i ett pressmeddelande.

Sidas flytt till Botkyrka ställs in

Tensta gymnasiums gamla lokaler

Nu föreslår Stockholms stad, med finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) i spetsen, att regeringen istället ska flytta Sida till Tensta gymnasiums gamla lokaler.

– Att locka fler förvaltningar, myndigheter och kontor till ytterstaden är mycket prioriterat, säger Anna König Jerlmyr i ett pressmeddelande.

Stadsdelsnämndens ordförande i Spånga-Tensta, Ole-Jörgen Persson (M), välkomnar idén.

– Det är ett jätteroligt förslag som skulle vara oerhört positivt för vår stadsdel, säger han.

500 medarbetare

Tensta gymnasium byggdes 1984 och har stått tomt i över tre år. Om förslaget blir verklighet skulle det innebära att den gamla skolan blir ny arbetsplats för ungefär 500 medarbetare.

– Det skulle skapa en ökad trygghet med fler personer som rör sig i området, och även leda till bättre förutsättningar för det lokala näringslivet eftersom folk skulle behöva äta lunch, handla och så vidare, säger Ole-Jörgen Persson.

Han tror att Sidas personal skulle trivas i området.

– Det är en av Stockholms bästa stadsdelar med en stor internationell prägel, dessutom är läget centralt, nära tunnelbanan och man tar sig med lätthet till Arlanda, säger han och fortsätter:

– Det är även en förhållandevis stor byggnad, som visserligen behöver rustas upp en del, men som i grund och botten är väldigt vacker.

Det här är Sida

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Sida, är Sveriges biståndsmyndighet som på uppdrag av Sveriges riksdag och regering arbetar med att genomföra svensk utvecklingspolitik.

Deras uppgift är att minska världens fattigdom genom att förmedla resurser och kunskap, där målet är att bidra till bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Källa: Sida.se

Visa merVisa mindre