Ö-skola. Några som upprörs över förslaget är Monica Pettersson, (M), Möjaskärgårdens företagarförening, Rune Wikström, (M), fd riksdagsman Möja och Anne Forslund fd politiker Runmarö. De ifrågasätter om unga familjer som flyttar till skärgården vill skicka sina barn till en fastlandsskola. Foto: Markus Schill

Förslaget: Flytta ö-barnens högstadium till fastlandet

Elever ute på öarna kommer att få gå i högstadiet på fastlandet från och med nästa år. Det säger Värmdös styrande politiker.

  • Publicerad 15:25, 29 sep 2020

Från och med hösten 2021 kommer elever ute på öarna som ska gå årskurs 6-9, få åka in till fastlandet för att gå i skolan. Det föreslår de styrande politikerna på Värmdö.

Orsaken är, enligt politikerna, att det är svårt att hålla tillräckligt hög kvalitet på undervisningen, med specialsalar och behöriga lärare, för så små elevgrupper som det blir ute på öarna. En större högstadieskola gör också att eleverna får fler kompisar och fler vuxna omkring sig vilket är positivt, menar Cecilia Lindberg, (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Ris och ros

En enkät har gått ut till elever, vårdnadshavare och skolpersonal, kommunen har även besökt ö-skolorna för att inhämta synpunkter.

– En del vårdnadshavare tycker inte att det här är bästa lösningen, medan andra vill att vi gör så här. Så det ser lite olika ut, säger Cecilia Lindberg.

Totalt berörs drygt 20 elever som idag går i skola på Svartsö, Runmarö och Möja. Närmaste F-9-skola för dem på fastlandet är Djurö skola, men eftersom det råder fritt skolval får de välja vilken högstadieskola de vill, enligt Cecilia Lindberg. Årskurs F-5 kommer fortsätta ute på öarna som idag. Elever i åk 5 kommer få åka in till Djurö två dagar i veckan redan nu för att vänja sig.

Hur ö-eleverna ska ta sig till sina nya skolor på fastlandet ska ses över för att bli så bra som möjligt, enligt Cecilia Lindberg.

Ärendet ska upp i utbildningsnämnden på torsdag 1 oktober.