Flytta? Lars Nordberg menar att FN:s högkvarter i New York borde flytta till Bromma flygplats. Foto: Mostphotos/Mikael Andersson

Förslaget: Flytta FN:s huvudkontor till Bromma

Stäng ner Bromma flygplats och låt området bli FN:s högkvarter istället. Det föreslår Lars Nordberg, tidigare vicedirektör vid FN i Genève.

  • Publicerad 12:07, 30 jun 2020

Lars Nordberg, som först uttryckte sin idé i en insändare i Dagens Nyheter, menar att det är lustigt att USA är huvudland då de enligt honom inte deltar i det internationella samarbetet om det inte gynnar dem själva.

– Jag har suttit i många internationella förhandlingar med USA, och ibland när det kommer till kritan och man ska underteckna avtal så backar de. Är man värdland ska man se till helheten och att det blir fördelar för det globala samfundet, nuförtiden ser man sällan sådana tecken från USA, säger Lars Nordberg, tidigare vice-direktör för miljö- och bostadsdivisionen vid FN:s ekonomiska kommission för Europa.

Internationellt centrum

Istället menar han att vore det bättre om huvudkontoret flyttar till ett neutralt land som Sverige, då det skulle leda till mindre konflikt mellan medlemsländerna på grund av Sveriges FN-vänliga framtoning. Många ambassader ligger i Stockholm, och Lars Nordberg föreslår att man anlägger huvudkontoret vid Bromma flygplats om den försvinner.

– Där är det tänkt bli bostäder, men jag tycker man kan göra om det till ett internationellt centrum. Sverige är känt för att ha internationella ambitioner och är dessutom ett land som bidrar procentuellt sett till FN.

Han säger att han aldrig hört något tidigare förslag om att flytta huvudkontoret från New York, men att insändaren kanske väcker ett intresse.

– Sverige har erfarenhet av stora internationella engagemang och varit medlare runtom i världen i olika konflikter. Nog skulle vi kunna få stöd av andra neutrala länder, inte minst från den tredje världen.

FN

Förenta Nationerna bildades 1945 och har 193 medlemsländer som arbetar för fred i världen och ekonomiska och sociala framsteg.

Högkvarteret ligger i New York.

Källa: unric.org/sv

Visa merVisa mindre