Flytt. Café U i Blackeberg är populärt bland många av Brommas ungdomar. Nästa år behöver fritidsgården flytta. Foto: Christian Lärk

Förslaget: Flytta Café U till Björklunds hage

Ungdomarna i Blackeberg har rätt till en egen fritidsgård. Det menar Vänsterpartiet, som är kritisk till det nya förslaget om att flytta Café U i Blackan till Björklunds hage i Norra Ängby.

  • Publicerad 11:50, 27 nov 2020

I slutet av nästa år behöver fritidsgården Café U vara ute ur sina lokaler i Blackeberg, eftersom dessa ska rivas för att ge plats för bostäder. Tidigare var det sagt att man behövde flytta redan i juni år 2021, något som nu har ändrats.

Men trots att man länge har vetat att fritidsgården behöver flytta, har stadsdelen inte hittat en ny lokal åt den än. Flera alternativ har diskuterats, bland annat att hysa in den i någon av Brommas skolor.

Men ett annat förslag som har kommit upp på tapeten är att låta fritidsgården flytta in på Björklunds hage. Där finns redan en annan fritidsgård, Björkan.

– Det är ett av flera alternativ vi tittar på. Just förslaget om Björkan är något som har kommit från fritidens medarbetare, skriver Magnus Borgsten, avdelningschef för socialtjänst och fritid i Bromma, i ett mejl.

Men Lillemor Samuelsson (V) är kritisk till att ungdomarna kring Blackeberg kan förlora sitt häng.

– Café U behövs, det är den mest besökta fritidsgården i Bromma. Blackebergsungdomarna har rätt till en fritidsgård, säger Lillemor Samuelsson.

Kritisk. Lillemor Samuelsson (V), vice ordförande i Bromma stadsdelsnämnd. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

Fritidsgård. Förslaget om att flytta Café U till fritidsgården Björkan i Norra Ängby tycker inte Lillemor Samuelsson är en bra idé. Foto: Stefan Källstigen

Letar fortfarande lokaler

I slutet av nästa år ska 120 bostäder byggas där fritidsgården står i dag. Här finns även en vårdcentral, som till skillnad från fritidsgården ska få nya lokaler i huset.

– Man har varit väldigt noga med att vårdcentralen ska få nya lokaler i samma hus. Jag tycker nog att förvaltningen hade kunnat jobba mycket mer med att hitta nya lokaler i Blackeberg, man har länge vetat om att fritidsgården ska flytta, säger Lillemor Samuelsson.

Men Magnus Borgsten skriver att man fortfarande aktivt söker efter lämpliga lokaler, och hoppas fatta beslut om vart fritidsgården ska flytta under 2021.

Populära fritidsgården i Blackeberg rivs om ett år

Tidigare protester mot flytten

I Bromma finns två fritidsgårdar, Café U i Blackeberg och Björkan i Norra Ängby.

När beskedet kom om att Café U behöver lämna sina lokaler i vintras startades uppropet #RäddaCafeU2020 av Blackebergsborna.

Både ungdomar och personal på fritidsgården var ledsna över beslutet, och menade att tonåringar kanske inte vill gå till en skola på eftermiddagarna och kvällarna om stadsdelen väljer att hysa in fritidsgården där.

I slutet av 2021 måste Café U flytta från sina nuvarande lokaler på Vinjegatan.

Visa merVisa mindre