Centerpartiet vill se fler citybad längs kajerna i stan. Foto: Arkivbild

Förslaget: Fler badplatser i innerstan

Centerpartiet vill se fler citybad längs kajerna i stan. Hjorthagen, Riddarholmen och Sjöstan är platserna som föreslås.

  • Publicerad 07:55, 29 nov 2017

I en ny motion föreslår Centerpartiet tre nya citybad. Dessa bad skulle vara helt flytande med bryggor, hygienfaciliteter, hopptorn och serveringsmöjligheter.

– Vi måste utnyttja tillgången till rent vatten och skapa fler naturliga samlingsplatser för solbadande stockholmare och turister, och då behöver vi bygga fler citybad, Christina Linderholm (C).

I dag finns ett citybad i Tanto där det finns en brygga och ett litet hopptorn. Hjorthagen, Hammarby sjö och Riddarholmen är de platser som också föreslås få bad i naturligt vatten, men exakt var i dessa områden specificeras inte.

Finns redan planer

Ett stenkast från Hjorthagen i Ropsten planeras redan något liknande. Där vill staden bygga en ”vattenarena” när hamnen byggs om till bostadsområde.

– Vattenarenan i Kolkajen/Ropsten kommer att bli färdig någon gång mellan 2023-2027. De boenden i Norra Djurgårdsstaden borde få tillgång till ett bad innan det, och därför vill vi att ett citybad byggs i området så fort som möjligt, säger Christina Linderholm.

Måste kolla var vattnet funkar

Vattnet i till exempel Lilla Värtan och Husarviken har enligt staden i dag höga halter av fosfor och kväve. Och i bottensedimenten finns bland annat höga halter av kvicksilver.

– Vi vill aldrig att någon ska bada där det är farligt att bada. Det här förslaget kommer gå via miljö- och hälsoskyddsnämnden innan det blir någon badplats. Det är i nämnden som vi får hitta en lösning för hur Stockholm ska få fina badplatser med rent vatten, säger Christina Linderholm.

Mitt i har sökt Socialdemokraterna för en kommentar, men partiet avböjer eftersom ärendet är så pass nyinkommet.

Artikeln är uppdaterad.