VISIONEN. Sverigedemokraterna vill att staden utreder en överdäckning av Centralbron och en park ovanpå den. Till höger om bron ska det enligt partiet bli cykelbana. Foto: Sverigedemokraterna

Förslaget: Bygg stadspark över Centralbron

Gräv inte ner. Däcka över och skapa en stadspark över Centralbron. Det föreslår Sverigedemokraterna.

  • Publicerad 15:04, 15 jun 2020

Inför förra valet gick Moderaterna och nuvarande finansborgarrådet Anna König Jerlmyr ut med ett vallöfte om att ”äta upp sin hatt” om inte en utredning om att gräva ner Centralbron skulle inledas under mandatperioden.

Moderaternas nya förslag för City: Gräva ner Centralbron

Det har fått Socialdemokraterna, som dömt ut förslaget, att köpa in en hatt redo för spisning och på dagens kommunfullmäktige tänker de avkräva svar från König Jerlmyr om hur arbetet går.

DEBATT. Valeskog (S): M-löfte om Centralbron vilar på mycket svag grund

Men nu ger sig ytterligare ett parti in i Centralbrons framtid.

Sverigedemokraterna tycker att staden ska utreda att däcka över Centralbron istället. Ovanpå motorleden föreslår de en stadspark för fotgängare och cyklister.

– En nedgrävning av Centralbron kommer det inte bli tal om av ekonomiska skäl, och det är nog även tekniskt omöjligt. Men vi måste läka det här såret som går genom Stockholms mest känsliga område, säger SD:s gruppledare i Stockholm, Peter Wallmark.

Kostnaden för en överdäckning eller exakt hur det ska göras vill partiet nu att berörda förvaltningar inom staden ska utreda, i en ny motion som läggs ikväll på Kommunfullmäktige. Men att det är möjligt är Wallmark övertygad om.

– Allt är genomförbart om viljan finns, säger han, och fortsätter:

– Tågtrafiken får ligga utanför, det är inte tekniskt möjligt att få in. Men vi har tittat på motsvarande ytor i andra städer och det går att bygga på med en lättviktskonstruktion. Jämfört med att gräva ner bron så är det här ekonomiskt försvarbart alla dagar i veckan och skapar ett mervärde.

Visionsbilden ska föra tankarna åt Vendig enligt Wallmark.

– Men det är bara en visionsbild för att få igång processen, att utreda om det faktiskt är genomförbart. Sedan utlyser vi gärna arkitekttävlingar om det.

M hade nedgrävning som ett vallöfte, kommer överdäckning bli detsamma från er?

– Absolut. Vi lägger ett skarpt förslag som vi vill genomföra.