Högdalstoppen och Olof Ekberg, ordförande i Skidallians Stockholm. Foto: Läsarbild Mattias Kamgren/Privat

Förslaget: Bygg en multibana på Högdalstoppen

Anlägg en multibana för rullskidor, cyklar, longboard och parasport på Högdalstoppen. Det föreslår Skidallians Stockholm tillsammans med flera föreningar för att lätta på anläggningsbristen för hjulsporter i Stockholm.

  • Publicerad 13:09, 22 aug 2018

Antalet belysta och säkra ytor för att åka rullskidor är försvinnande få i Stockholm. Det menar Olof Ekberg, ordförande i Skidallians Stockholm, som är en av de drivande bakom förslaget att bygga en multibana på Högdalstopparna.

– Stockholm är ett jättestort distrikt för längdskidor med många vasaloppsåkare, men det rådet extrem brist på anläggningar i närheten av där folk bor, säger han.

Förslaget utreds

Multibanan, med upplysta och breda asfalterade stråk, skulle ge bättre träningsmöjligheter för en rad olika hjulsporter. Stockholms Cykelförbund, Stockholm Suburban Surfers, Stockholms skidförbund och Parasport Stockholm står bakom förslaget, som tagits väl emot av idrottsförvaltningen.

– Det pågår ett arbete från idrottsförvaltningen tillsammans med stadsdelen för att titta på möjligheten att utveckla området. Vi hoppas på att få ett positivt besked från både exploaterings- och stadsbyggnadskontoret och att de också tycker att man ska utveckla Högdalstopparna för inte minst idrottsändamål, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare på Stockholms stads idrottsförvaltning.

Konstgjort område

Skidallians Stockholm bedriver i dag barn- och ungdomsträning på den numera asfalterade gamla speedwaybanan vid Gubbängens IP. Men bristen på backar har alltså fått blicken att vandra mot närliggande Högdalstoppen.

– Det är ett fantastiskt vackert och spännande grönområde som är unikt med sin kupering och sitt centrala läge. Görs det bra skulle man kunna hålla allt från barntävlingar till världscuptävlingar, samtidigt som man behåller områdets gröna prägel, säger Olof Ekberg.

Området är konstgjort och består av miljontals kubikmeter schakt- och rivningsmassor från utbyggnaden av tunnelbanan och rivningen av Klarakvarteren under slutet av 1950-talet. Tanken var då att skapa ytor för stadsmänniskan att spontanidrotta. Under 70- och 80-talet blomstrade också området, med höjdpunkten 1975 då Högdalen stannade upp för att se Ingemar Stenmark uppvisningstävla mot bland andra franska alpinstjärnan Jean Claude Killy.

Sedan drygt 20 år har området dock förlorat sin forna glans. Fotografen Ulf Lundin, som på lördag har vernissage för sin utställning ”Monumentet”, har beskrivit Högdalstopparna som ett gigantiskt monument över den kollapsade idén över folkhemmet.

– Jag tror att det hänger samman med att man från stadens sida inte satt ner foten och pekat ut en färdriktning, säger Hans Eriksson. Jag har svårt att se att man ska kunna göra någonting för exploatering av bostäder i området, utan det bästa vore enligt mig att man utnyttjar områdets topografi för bland annat idrott.

Tävlingar för att locka intresse

För att uppmärksamma Högdalstopparna potential har Skidallians Stockholm under året anordnat en rad löpartävlingar under namnet Högdalens högsta. I kväll, onsdag, avgörs finalen. Drygt 50 deltagare, flera av yttersta toppklass, väntas springa den dryga milen.

– Vi vill locka folk till området och visa på dess potential. Enligt mig är loppet det hårdaste och roligaste i Stockholm, säger Olof Ekberg.

 

Eskil Persson, en av vårens rekordinnehavare på den mycket tuffa banan. Foto: Privat