Hoppsugna. Marcus Ramberg med sönerna Max och Felix hoppas på att det blir en BMX-bana i närheten av där de bor. Foto: Isabella Blennow-Nilsson

Förslaget: Bygg BMX-bana för barn och unga i Sundby

Bygg en BMX-bana för cykel vid Brommakullarna. Det tycker en medborgare, som lämnat in ett förslag till stadsdelen.

  • Publicerad 16:40, 15 sep 2020

I Nälsta finns idag en välbesökt offroad-cykelbana. Där är Spångabon Marcus Ramberg ofta med sina barn, trots att han bor en bit bort.

– Man kan åka dit vilken dag i veckan som helst, och det är alltid mycket folk. Både barn och ungdomar, säger Marcus Ramberg och fortsätter:

– Men många av de som cyklar i Nälsta kommer från mitt område, från och runt Sundbyskolan. Så jag tänkte att det kunde vara bra att bygga en närmare oss och skolan.

Därför har Marcus Ramberg lämnat in ett medborgarförslag om att bygga en liknande cykelbana. Platsen han sett ut ligger i det grönområde som kallas Brommakullarna, som ligger under inflygningsområdet till Bromma flygplats.

Bortglömd bana

Där finns redan en övervuxen och halvt bortglömd cykelbana sedan flera år tillbaka, berättar Marcus, och han säger att den med små medel hade kunnat rustas upp. Om inte av staden, så av föräldrar och barn.

– Vi föräldrar skulle vara mer än glada över att få stadsdelsförvaltningens välsignelse över den ytan. Jag kan ta dit min minigrävskopa och köra en helg, så kommer vi ha en bana som funkar utmärkt och som inte kostat staden en krona, säger han.

Förslaget har bearbetats av stadsdelsförvaltningen som sagt nej, framför allt då det finns fornlämningar i området, samt att det planeras en skejtpark på annat håll i Spånga. Slutgiltigt beslut ska dock tas av Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Medborgarförslag

Alla som bor i Stockholm kan lämna in ett förslag till sin stadsdelsnämnd, med idéer om förbättringar eller förändringar på sådant som faller inom nämndens ansvarsområde, som till exempel förskola eller parkmiljö.

Tar nämnden upp förslaget på ett sammanträde får du där möjlighet att tala för din sak.