STARTEN. Stadshuset borde inleda walk of fame på Kungsholmen tycker Pelle Rothelius, här med hunden Tingeling.

Förslaget: Anlägg Walk of fame runt Kungsholmen

En hyllning till våra lokala kändisar, historiska händelser och byggnader. Kungsholmsbon Pelle Rothelius hoppas stadsdelen vill anlägga en interaktiv Walk of fame á la Hollywood runt stadsdelen.

  • Publicerad 12:14, 20 nov 2020

INITIATIVTAGARE. Pelle Rothelius har lämnat ett medborgarförslag om att anlägga en walk of fame runt Kungsholmen. Foto: Pekka Pääkkö

Flera städer i Sverige har anlagt lokala walk of fame-sträckor. Det borde man göra även på Kungsholmen tycker Pelle Rothelius som nu har lämnat inte ett medborgarförslag till stadsdelen. 

Idén fick han efter att ha vistats i sommarstället i uppväxtstaden Karlskoga – där han även lämnat in ett liknande förslag. 

Kul även på Kungsholmen

– Det pratas mycket skit om den stan, men den har sin charm tycker jag. Och jag hade hört att det fanns walk of fame i andra städer och tänkte att det skulle vara bra att visa på människor som är bortglömda. Så jag lämnade in ett förslag i Karlskoga, men när jag kom hem så tänkte jag att det skulle vara kul att även ha här, säger Pelle Rothelius. 

Tanken är att det både skulle kunna vara personer, händelser eller byggnader som präglat Kungsholmen i stort eller smått. Den lokala ”stjärnparaden” föreslås gå runt ön och att man det första året kan gräva ner en platta per kilometer och sedan utöka med några plattor varje år, enligt Pelle. Som även hoppas att besökarna ska kunna ta del av berättelser eller filmer via qr-koder eller ocr-nummer. 

Mord. På Norr Mälarstrand 24, i det vita huset, skedde två av de von sydowska morden.

Stadsminister. Tage Erlander bodde i dragspelshuset och som Kungsholmsbo borde han ha en plats i stadsdelens egen walk of fame, enligt initiativtagarne. Foto: STEN-AKE STENBERG

QR-koder

– Jag har ringt till Landskrona, som var en av de första städerna att göra en walk of fame, och tagit reda på vilka plattor man ska ha och berättade om mitt förslag med qr-kod. Då berättade de att de skulle börja med en app ocr-nummer som står på plattan och det lät ännu smartare, säger Pelle. 

Stadshuset föreslås som given startpunkt med en platta om Eldkvarn och branden eftersom det är ”Stockholms finaste byggnad”. Men Pelle har fler förslag på plattor på lut, som gamla Abba-studion, von Sydowska morden på Norr Mälarstrand eller Sickan Carlssons bostad. Listan kan göras lång. 

Vispråm

– Vispråmen Storken till exempel där Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström upptäcktes kanske många känner till men inte var den låg. Erlanderhuset där Tage Erlander bodde. Eller händelser som i Rålis 1994 när 70 000 människor tog emot fotbollslandslaget. Man kan spåna mycket, rabblar Pelle. 

– Även om man är stockholmare känner man inte till alla saker. Det skulle även kunna användas av turister. 

Sickan Carlsson, i mitten, i färd med att sälja majblommor på NK 1950. Till höger Isa Quensel. Foto: Stockholmskällan, Svenska Dagbladet, John Kjellström, 1950

Bandet Eldkvarn tog namnet från den ångdrivna kvarn som brann och som låg på platsen där stadshuset finns idag. Foto: Okänd

Vem eller vad vill du uppmärksamma?

Medborgarförslaget om en walk of fame runt Kungsholmen ska nu utredas av stadsdelsförvaltningen.

Men vem eller vad skulle du vilja se få en egen stjärnplatta på Kungsholmen, om förslaget skulle bli verklighet? Maila ditt förslag med personen eller platsen samt en kortare motivering till kungsholmen@mitti.se.