Automater billigare än personal.

Förslaget: Alla SL-center ska bort

Tunnelbanans SL-center ser ut att försvinna helt i Stockholm. Enligt ett nytt förslag ska de största bemannade försäljningsställena helt ersättas med biljettautomater.

  • Publicerad 17:15, 13 mar 2018

Personal på SL-center har under dagen fått besked att de tre stora biljettluckorna som i dag finns på Sergels torg, Tekniska högskolan och Fridhemsplan kommer att läggas ned.

– Det är bara nedre hallen på Centralen som ska vara kvar. Personalen kommer att få sluta, uppger en person med insyn till StockholmDirekt och som vill vara anonym.

Personal ska ha suttit i möte i tre timmar med både SL/trafikförvaltningen och de entreprenörer som är inblandade.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det känns inte alls kul. Men de kan inte ge oss ett datum, det är trafikförvaltningen som ska handlägga ärendet nu, säger den anonyma personen.

SL:s pressavdelning bekräftar att det finns ett förslag, men påpekar att inga beslut ännu fattats.

– Det handlar om att lägga ner det SL-center som finns på Fridhemsplan och Tekniska högskolan, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

Det SL-centet som finns på Sergels torg idag har man redan stängt på grund av ombyggnation. När det återöppnas blir det ett nytt koncept.

– Det kommer att heta SL kundtjänst. Det blir en fysisk mötesplats där man får hjälp med olika saker. Det blir ett litet förändrat koncept, säger Christian Hoffmann.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Tanken är att den som ligger i nedre hallen på T-Centralen fortfarande ska vara öppen men när man sedan öppnat SL kundtjänst på Sergels torg kommer man förändra det koncepter på Centralen också. Det blir mer riktat mot kundtjänst, att man ska hjälpa resenärer med annan service.

Kommer man inte kunna köpa biljetter där?

– De kommer hänvisa till biljettautomat men behöver man hjälp kommer personal på kundtjänsten kunna stå med och visa hur man ska göra.

Varför ska man lägga ner?

– När man utformade SL-center var de från början tänkt att vara en försäljningskanal där man skulle sälja biljetter men försäljningen har stadigt minskat och behovet har förändrats. Idag finns möjlighet att köpa biljetter på fler sätt. Det är ett dyrt sätt att sälja biljetter på. Det handlar om att spara pengar helt enkelt, säger Christian Hoffman.

Vid Slussen finns ett SL-center som är tillfälligt stängt på grund av ombyggnationer. SL-center på Gullmarsplan ska stängas i mitten av september. Enligt förslaget ska Gullmarsplan och Slussen inte återöppnas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android