Fler. Det finns ett 30-tal badplatser i Stockholm. Nu föreslås nya badbryggor på 13 olika platser. Foto: Mikael Andersson

Förslag: Två nya badbryggor i Bromma

Det har varit högt tryck på badplatserna i sommar. Nu föreslår Socialdemokraterna nya badbryggor på 13 platser i Stockholm, varav två i Bromma.

  • Publicerad 11:30, 4 sep 2020

Efter en sådan här sommar har det blivit mer akut.

När många stannade hemma i sommar var det trångt på badplatserna i Stockholm. Därför föreslå Socialdemokraterna i Stockholms stad att flera badbryggor anläggs på olika håll i staden. Oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) säger att man har lyssnat in tips från lokalbor om var det upplevs saknas bryggor.

– Vi har tänkt på det länge och drivit på arbetet med att utreda fler badplatser, men klart är att efter en sådan här sommar har det blivit mer akut, säger hon.

Två av platserna där det föreslås anläggas bryggor är vid spången mellan Äppelviken och Alvik, samt vid Ulvsunda industriområde. Att Bällstaviken minst sagt är smutsig tror Emilia Bjuggren inte är ett hinder.

– Tittar man tillbaka historiskt så var nästan hela Mälaren en plats man tidigare inte kunde bada på, men så är det inte alls idag. Det går att göra mycket, men det kräver utredning och insatser.

Mycket industrier i Bällsta

Även miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP), är positiv till de flesta förslagen. Samtidigt säger hon att bryggor vid gamla Prippsområdet kan dröja.

– Bällstaån är en av Stockholms mest förorenade vattendrag. Vi jobbar hårt för att kunna göra vattnet bättre, och det kommer krävas en åtgärdsplan. Men det kommer dröja innan vi ser att det blir en lämplig badplats, eftersom det är så mycket industrier kring Bällsta.

Enligt Socialdemokraterna kommer medel att avsättas för bryggorna i budgeten man presenterar i höst.

Flytande. Många stockholmare har svalkat sig i vattnet i sommar. Foto: Mikael Andersson

Här är förslagen

Vid gamla Prippsområdet (Ulvsunda)

Vid spången mellan Alvik och Äppelviken som just nu byggs om.

Längs Liljeholmskajen

Mellan Marievik och Lövholmen/Gröndal

Fler bryggor vid Flatenbadet

Lilla Sickla

Fler bryggor längs norra Årstaviken

Herrängens gård

Ny brygga vid Långsjöbadet (Älvsjö)

Brunnsvikens strandbad vid Frescati

Ekhagens strandbad vid Lappkärrsberget

Visa merVisa mindre