Lokal kultur. Gustavsbergs konsthall i Gustavsbergs hamn är hotad. Foto: Mostphotos

Förslag: Privatisera eller lägg ned konsthallen

Den här veckan släppte majoriteten på Värmdö sin budget för 2021. Här ingår att privatisera eller lägga ned Gustavsbergs konsthall.

  • Publicerad 16:12, 20 okt 2020

De styrande politikerna i Värmdö presenterade sin budget för 2021 den här veckan. I korthet innebär den att den årliga höjningen av grundskolepengen (tre procent) och förskolepengen (två procent) – totalt 18miljoner kronor - kommer att genomföras enligt plan.

Vill privatisera konsthallen

Men det ska bekostas med pengar frånkommunens administration, där man istället gör en besparing på 9 miljoner kronor. Andra delar som ska hjälpa till att finansiera skola och förskola är ett förslag att konkurrensutsätta Gustavsbergs konsthall, alternativt lägga ned verksamheten om de inte hittar en privat aktör som vill driva konsthallen. Pengar som idag går till lokalhyra och anställda slipper man i så fall, är resonemanget. Kommunen har drivit konsthallen sedan 2015.

– Med årets budget prioriterar vi kärnverksamheten, minskar administrationen och vågar sålla bort resurskrävande projekt, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Utöver det räknar politikerna med högre skatteintäkter än vad som först var prognosen, en ökning med totalt 7 miljoner som också läggs på skola och förskola. Det hänger ihop med beräkningar i skatteutjämningssystem och nya Värmdöbor som flyttat in i kommunen.  

Statligt stöd till digitalisering

Majoriteten vill satsa 25 miljoner kronor av det generella statsbidraget man fått på att digitalisera och automatisera olika administrativa system i kommunen, inom bland annat socialtjänst och äldrevård.    

Ingen skattesänkning planeras nästa år.