Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill ge polisen terrorbrottsverktyg för att bekämpa gängkriminaliteten. Foto: Regeringen / Mostphotos

Förslag: Polisen ska kunna avlyssna och göra husrannsakan – utan brottsmisstanke

Regeringen vill ge polisen bättre verktyg för att komma åt kriminella gäng. Bland annat kan hemlig avlyssning och husrannsakan bli aktuellt.

  • Publicerad 11:05, 2 nov 2021

Polisen menar att det här kan ha en avgörande betydelse för att förebygga, förhindra och upptäcka allvarlig brottslighet.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelade under tisdagen att en utredning ska starta för att ta fram förslag på nya sätt för polisen och Säkerhetspolisen att komma åt kriminella gäng och misstänkta terrorister.

Flera av idéerna är inspirerade av terrorlagstiftningen.

Pizza och modekläder – så lockas barn till gängen

Bland annat föreslås en utökad rätt till hemlig avlyssning, något som polismyndigheten tidigare efterfrågat i kampen mot de kriminella gängen. Det ska också utredas om hemliga husrannsakningar ska kunna göras av polisen. Även hemlig kameraövervakning och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation ska utredas.

– Polisen menar att det här kan ha en avgörande betydelse för att förebygga, förhindra och upptäcka allvarlig brottslighet. Det kan handla om att avstyra nya skjutningar och rädda liv, säger Mikael Damberg.

113 förhör hittills i jakten på Einárs mördare

Enligt honom skulle det här även innebära att Säkerhetspolisen kan avfärda eller bekräfta terrorattentatsplaner på ett tidigare stadium än idag.

– Brottsbekämpande myndigheter ska få ytterligare möjligheter att bekämpa gängkriminalitet och terrorism. Vi kommer att göra allt i vår makt för att bekämpa gängkriminalitet i Sverige, säger han.

Att utreda detta tar 15 månader. Redovisning av utredningens resultat ska ske senaste 2 februari 2023.

De vill lyfta den kollektiva sorgen efter skjutningarna