Rasmus Jonlund (fp) vill se en Eurovisionby i Kungsan Foto: Erika Jonés

Förslag på Eurovision village i Kungsan

Klart är att Eurovision Song Contest 2016 kommer att hållas i Globen. Men vad som mer kommer hända i stan återstår att se. Folkpartiet i Stockholm vill se en ”Eurovision village” i Kungsträdgården.

  • Publicerad 14:29, 8 jul 2015

– Det blev precis som vi ville det här, säger  Rasmus Jonlund (fp), vice ordförande i Kulturnämnden i Stockholm om att Stockholm får Eurovision Song Contest nästa år.

Nu vill han se kringaktiviteter i centrala stan och på förslag har han en Eurovisionby i Kungsträdgården.

– Jag tror att vi kan bygga mycket på människors egna engagemang och kontrastera andra länders storslagna arrangemang med en mer medmänsklig och intim Eurovision, säger han.

Globen bästa arenan

Rasmus Jonlund tror att Globen är det bästa valet av arena för Eurovision Song Contest både storleksmässigt och musikmässigt. Han hoppas på att både galan och kringarrangemangen ska kunna belysa glädjen - och allvaret som ligger bakom tävlingen.

– Bakom det roliga ligger ett allvar som berör människors lika värde och rättigheter, och rätten att vara den man är. Det är ju något som schlagervärlden bygger mycket på, säger han.

I den föreslagna Eurovisionbyn vill Rasmus Jonlund se olika arrangemang både inom musik och för mänskliga rättigheter. Några idéer är musiktävlingar för barn, pröva-på-aktiviteter och musiksamarbeten mellan länder.

– Stockholms stad kan ställa upp med mark, utrymme och teknik. Så kan organisationer och andra aktörer knytas till arrangemanget med aktiviteter både gällande musik och förbrödring inom Europa, säger han.