Elever kan glömma kommunsponsrat restaurangkäk. Foto: Mostphotos

Förslag om restaurangmat till skolelever fick nobben

Nacka kommer inte subventionera mat från lokala restauranger till gymnasieelever som nu pluggar hemifrån. Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) avslår förslaget från Khashyar Farmanbar (S). ”Om det skulle visa sig finnas behov av lunchlåda kan skolorna komma att erbjuda detta”, skriver han.

  • Publicerad 15:00, 28 mar 2020

Tidigare i veckan skrev Mitt i Nacka om Khashyar Farmanbars förslag, som var tänkt att trygga bra luncher till elever och samtidigt stötta lokala restauranger.

Redan i den artikeln uttryckte Mats Gerdau tveksamhet till förslaget.

– Syftet med att gymnasierna stängde är ju att eleverna ska sitta hemma och studera. De ska hålla sig hemma och inte sprida smitta, sa han.

Mats Gerdau (M). Foto: Pressbild

Beslut är fattat

Nu har Mats Gerdau fattat ett formellt så kallat ordförandebeslut i kommunstyrelsen om att avslå förslaget. I motiveringen nämner han återigen risken för smittspridning.

”Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring att bland annat gymnasieskolor ska gå över till fjärr- och distansundervisning syftade till att bromsa takten på spridningen av sjukdomen covid-19 genom att minska rörelse och resor för dessa elever.”, skriver han.

På Mats Gerdau låter det som att han vill missförstå

Khashyar Farmanbar (S)

Khashyar Farmanbar är inte nöjd med motiveringen. Han menar att det skulle finnas sätt att genomföra förslaget utan att riskera smittspridning.

– På Mats Gerdau låter det som att han vill missförstå. Jag tog upp med honom att vi kan gå vidare med förslaget så att det enbart gäller hemkörning eller liknande men han valde ändå att avslå förslaget.