Brännhet mark. S-kongressen sade nej till en fastighetsskatt som bland annat Stockholmsdistriktet motionerat om. Risken att stöta sig med väljarna ansågs för stor, enligt bedömare. En skatt på småhus är därmed avförd som valfråga. Foto: Mostphotos

Förslag om fastighetsskatt (s)teks inför valet 2022

Länets 282 000 småhusägare kan andas ut. Eller fortsätta sura. Åtminstone för nu. Förslaget från S i Stockholm begravdes. Bedömare tror att det krävs modigare politiker för att väcka liv i en fastighetsskatt igen.

  • Publicerad 07:00, 25 nov 2021

Jag satt nitad framför datorn.

Lena Södersten, förbundsjurist i Villaägarnas riksförbund, med 300 000 medlemmar, glömmer förmodligen sent fredagskvällen den 5 november i år.

– Jag satt nitad framför datorn. Fastighetsskatten är en jätteviktig fråga.

Omröstningen sändes på nätet. Socialdemokraternas partikongress tog beslut om ja eller nej till fastighetsskatt.

Inte orolig

När klubban väl föll och S stekte skatten välkomnades det av Villaägarna. Villaägarna är emot en fastighetsskatt.

Var du orolig?

– Klart att det fanns en oro, men jag visste att S partistyrelse stod på vår sida, att avslå motionen och höll tummarna för att de skulle vinna, säger Lena Södersten.

Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, var en av dem som skrivit motionen.

– Vi var ganska många på kongressen som röstade för fastighetsskatt, men inte en majoritet, säger Bjuggren.

Hon säger att kongressens beslut trots allt blev en kompromisslösning, där S ska se över kapitalbeskattningen till ett mer rättvist skattetuttag, vilket var avsikten med motionen om en fastighetsskatt.

Ser faror

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M), är motståndare till en fastighetsskatt. Även om fastighetsskatten är avförd från nästa års valrörelse ser Wedin andra faror för Stockholms och landets småhusägaren, att S sänker ränteavdragen om de får fortsätta regera.

– Det skulle drabba fastighetsägare som har mycket lån, som stockholmare, säger Wedin.

Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg tycker också han att sänkt ränteavdrag är fel väg. Men han vill ha en fastighetsskatt

– Det är bättre att behålla ränteavdraget och införa en fastighetsskatt, det underlättar för dem som vill komma in på bostadsmarknaden. Och där blir utformningen av skatten viktig, motståndet mot den gamla fastighetsskatten är kopplat till att den upplevs som godtycklig.

Kommer ett förslag om fastighetsskatt tillbaka?

– Jag tror att om bostadsmarknaden fortsätter utvecklas med värdestegringar kommer man behöva se över helheten, om det innebär fastighetsskatt återstår att se. Just nu är fokus att se över hela systemet, säger Emilia Bjuggren.

En fastighetsskatt är en alltför brännhet skatt för politiker att handskas med, enligt Martin Hofverberg:

– Folks hem ska vara trygga men samtidigt får det inte bli så att politiken lämnar reformverkstaden. Politiken måste bli modigare, nu vågar politikerna inte stöta sig med väljarna.

I Stockholms län fanns 281 950 småhus 2020, enligt SCB.

Stockholm(s)förslaget

Socialdemokraterna i Stockholm föreslog en fastighetsskatt på partikongressen i november, motion A44.

Ur motionen: Dagens kommunala fastighetsavgift är orättvis. Ett hus värt en miljon har en årlig avgift på 8 439 kronor, lika mycket som en villa för 25 miljoner.

Ur motionen: En progressiv fastighetsskatt, högre skatt för högre värderade hus, ökar rättvisan och statens intäkter till välfärden. Fastigheter är också en säkrare intäktskälla för staten än människor/kapital.

Visa merVisa mindre