I kväll avgör kommunstyrelsen om Nova ska flytta. Foto: Åsa Sommarström

Förslag: Nova flyttar in i Norrortskyrkan

Den problemtyngda ungdomsgården Nova kan flytta till Norrortskyrkans gamla lokaler. Därmed försvinner skatehallen, vars framtid är oviss. Och kontraktet skrivs bara på tre år.

  • Publicerad 17:34, 17 sep 2018

På ungdomsgården Nova har det genom åren varit stökigt och tre gånger sedan 2016 har situationen ansetts så otrygg att verksamheten fått stänga. Senast det hände var i april i år. Kommunen ville då inte gå in i detalj på vad som hänt. Chefen för fritidsförvaltningen Petri Peltonen sa bara att ”det är oroligt och stökigt och det finns droger”.

Sedan i fjol har kommunen letat efter nya lokaler för Nova. Och nu finns ett förslag om att flytta verksamheten till Norrortskyrkans gamla adress på Gymnasievägen.

Torsten ”Tummen” Scott, chef för Ung Fritid, är positiv.

Mer centralt

– Personligen tror jag att det kan vara bra. Det är lite mer centralt, även om det inte är så långt ifrån. Om vi får lokalen ska vi titta på hur vi kan skapa en modern mötesplats tillsammans med ungdomarna och med en arkitekt.

De nya lokalerna är mindre och saknar scen.

Vad händer då med musikverksamheten?

– Det är en bra fråga men vi har inte haft så mycket spelningar den sista tiden. Förut fanns fler band som repade och gjorde musik. Men å andra sidan kommer vi att ligga vägg i vägg med Vallentuna teater. Behöver vi en lokal för en spelning kommer vi att kunna lösa det.

Ingen skejthall

Någon skejthall kommer inte heller att få plats. I det förslag som kommunstyrelsen ska ta ställning till i kväll framgår att den är så sliten att den behöver renoveras och att det riskerar att kosta mer pengar än kommunen är beredd att betala. I de nya lokalerna får den inte plats. Därför föreslås att någon annan tar över eller att den helt enkelt läggs ner.

– Vi håller på och tittar på hur vi kan få det att funka. Problemet är att det behövs folk som jobbar där. Den är populär och välbesökt. Så vi gör så gott vi kan. Det finns en asfaltsyta utanför, kanske kan man göra något där, säger Torsten Scott.

Treårskontrakt

Om politikerna säger ja kan Nova byta adress tidigast till våren 2019. Det är dock oklart hur långsiktig flytten blir. Det finns planer på att bygga ett nytt kommunhus tomten.

– Nu är det inte skrivet i sten att kommunhuset ska stå där, säger kommundirektör Victor Kilén. Det är fortfarande ett politiskt beslut som ska fattas. Om ett nytt kommunhus ska prövas igen får vi se om det framkommit andra alternativ. Däremot ser vi att vi inte ska skriva ett för långt avtal innan vi vet var det landar.

Förslaget antogs i går, måndag, av kommunstyrelsen. Definitivt beslut fattas i kommunfullmäktige i november.