Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) tycker det är oacceptabelt att Rålambshovs parklek har tvingats till att stänga på lördagar på grund av att bostadslösa sover runt omkring området. Foto: Stockholms stad

Förslag: Låt ordningsvakter flytta olovliga bosättningar

Moderaterna tycker att det är oacceptabelt att verksamheter tvingas stänga på grund av EU-migranter som sover i parker och på torg. De vill att kommunala ordningsvakter ska kunna avhysa otillåtna bo- och sovplatser.

  • Publicerad 09:27, 26 aug 2015

Tidigare i dag skrev vi att Rålambshovs parklek tvingas stänga på lördagar på grund av att EU-migranter sover runt omkring området. Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) tycker det har gått för långt om verksamheter tvingas stänga på grund av bostadslösa som sover på offentliga platser.

– Jag tycker Stockholm stad ska säkerställa personalens säkerhet så att verksamheter kan ha öppet, säger Anna König Jerlmyr (M).

Anna König Jerlmyr påpekar att både den tidigare och den nuvarande stadshusmajoriteten har ordnat fler härbärgen. Dock menar hon att den nuvarande majoriteten inte gör tillräckligt för att förhindra att EU-migranter sover på offentliga platser. Enligt henne är Moderaterna beredda att samverka över partigränserna, däremot har den röd-grön-rosa majoriteten inte svarat på deras förslag om hur man kan lösa problemen.

– Vi upplever att Socialdemokraterna är helt frånvarande i debatten. De tar inte människors oro på allvar, säger Anna König Jerlmyr (M).

Oppositionsborgarrådet vill att kommunala ordningsvakter ska kunna avhysa sov- och boplatser, men för att genomföra det krävs det en lagändring.

– Moderaterna i Stockholm stad har lagt förslag om att införa kommunala ordningsvakter, som har möjlighet att avhysa från olagliga boplatser. Vi är övertygade om att kommunala ordningsvakter kan ta ett större ansvar för att avlasta polisen, så att polisen istället kan prioritera tyngre brottslighet i deras arbete, säger Anna König Jerlmyr (M)

LÄS ÄVEN:

Parkleken i Rålis stängs på grund av hotfull stämning i parken