Moderaterna presenterar nu ett förslag på åtgärder från staden för att rädda näringslivet i Sundbyberg under pandemin.

Bland annat vill M att staden ska vara generös med att bevilja anstånd med fakturor, att tillstånd för uteserveringar gäller året runt och att första parkeringstimmen i affärsnära lägen blir gratis igen.

Ett förslag från Moderaterna är också att tillåta krogar i Sundbyberg att leverera alkohol tillsammans med mat hem till folk.

Något som är extra viktigt när krogarna nu måste sluta serverar alkohol vid 20.00, säger Axel Conradi oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Sundbyberg.

– Restauranger har ställt om för att leverera hem mat och vi tycker det är på sin plats att byråkratin följer efter och ställer om. Vi måste göra mer för restaurangerna så att de finns kvar efter pandemin.

Leveransen skulle ske genom det som kallas microcatering. Alltså att restaurangen levererar hem mat och dryck utan att personal stannar kvar under tiden som dryckerna och maten förtärs.

Malmö, Växjö och Nacka har börjat tillåta detta under pandemin, men enligt länsstyrelserna är detta inte tillåtet enligt alkohollagen, då det anses vara illegal detaljhandel med alkohol.

”Catering till privata hem är tillåtet endast under förutsättning att serveringspersonal finns på plats under hela serveringstiden, d.v.s. tills gästerna har ätit och druckit klart.”, skriver länsstyrelsen i Stockholms presskommunikatör Emelie Nyman i ett mejl till Mitt i.

Axel Conradi, menar att serveringstiden bör tolkas som den tid då maten har levererats och serverats, inte under hela tiden som mat och dryck förtärs.

– Jag tycker det är fel tolkning av länsstyrelsen. Myndigheter ska inte utöva myndighetsaktivism mot kommuner som gör allt för att rädda våra lokala företag under krisen.