Axel Conradi oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Sundbyberg. Foto: Elin Angvarssson

Förslag Låt krögarna köra hem alkohol

Låt krögarna köra hem alkohol tillsammans med maten till folks hem. Det tycker Moderaterna i Sundbyberg som presenterar flera förslag för att rädda lokala näringslivet.

  • Publicerad 11:00, 1 feb 2021

Moderaterna presenterar nu ett förslag på åtgärder från staden för att rädda näringslivet i Sundbyberg under pandemin.

Bland annat vill M att staden ska vara generös med att bevilja anstånd med fakturor, att tillstånd för uteserveringar gäller året runt och att första parkeringstimmen i affärsnära lägen blir gratis igen.

Ett förslag från Moderaterna är också att tillåta krogar i Sundbyberg att leverera alkohol tillsammans med mat hem till folk.

Något som är extra viktigt när krogarna nu måste sluta serverar alkohol vid 20.00, säger Axel Conradi oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Sundbyberg.

– Restauranger har ställt om för att leverera hem mat och vi tycker det är på sin plats att byråkratin följer efter och ställer om. Vi måste göra mer för restaurangerna så att de finns kvar efter pandemin.

Leveransen skulle ske genom det som kallas microcatering. Alltså att restaurangen levererar hem mat och dryck utan att personal stannar kvar under tiden som dryckerna och maten förtärs.

Malmö, Växjö och Nacka har börjat tillåta detta under pandemin, men enligt länsstyrelserna är detta inte tillåtet enligt alkohollagen, då det anses vara illegal detaljhandel med alkohol.

”Catering till privata hem är tillåtet endast under förutsättning att serveringspersonal finns på plats under hela serveringstiden, d.v.s. tills gästerna har ätit och druckit klart.”, skriver länsstyrelsen i Stockholms presskommunikatör Emelie Nyman i ett mejl till Mitt i.

Axel Conradi, menar att serveringstiden bör tolkas som den tid då maten har levererats och serverats, inte under hela tiden som mat och dryck förtärs.

– Jag tycker det är fel tolkning av länsstyrelsen. Myndigheter ska inte utöva myndighetsaktivism mot kommuner som gör allt för att rädda våra lokala företag under krisen.

M:s förslag för att rädda lokala näringslivet

Tillåt alkoholförsäljning till privatpersoner i samband med hemleverans av mat från restaurang.

Tidsfristen för lokala näringsidkare att betala fakturor från staden förlängs till 90 dagar avseende tillstånd och tillsyn för serveringstillstånd, livsmedel, miljö- och hälsa, markupplåtelser samt lokalhyror.

Staden ska vara generös med att bevilja anstånd med fakturor.

Staden skjuter upp tillsynsbesök som inte är nödvändiga och prioriterar verksamhetskritiska tillstånds- och tillsynsärenden.

Staden ska vara generös med avgiftsfria avbokningar vid stadens anläggningar.

Staden inför en timme avgiftsfri parkering i affärsnära lägen.

Genomför en kommunikationskampanj som uppmanar till stöd för det lokala näringslivet.

Källa: Moderaterna Sundbyberg

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09