Förslag: Låt högtalare pumpa ut lycko-propaganda på gatorna

Blir Sverige mer framgångsrikt om peppig propaganda pumpas ut från högtalare i gathörnen? Ja, det tycker en grupp människor i Skarpnäck. Där står redan en talande container som dygnet runt ska inspirera och motivera människor till ett bättre liv.

  • Publicerad 11:07, 27 jan 2017

Det är förebilder som ger vägledning till högre lyckonivå, arbetstillfällen, empati, finanser, välvilja och trygghet

Hand i hand leder barnet sin lärare fram till containern. Båda trycker öronen mot den graffitiprydda ytan. Lyssnar spänt genom stojet som brusar runt omkring. Men; ingenting. Tystnad innanför plåten.

– Det är någon som är instängd där inne, jag hörde det förra veckan, säger lågstadieeleven med den sorts genuina övertygelse och det engagemang som bara ett barn kan musta upp.

Fler unga ansluter till gruppen, alla från Tornadoskolan som använder skateparken som skolgård. Jo, de har hört den instängda mannen som pratar högt. Vem är det, undrar de. Förvirringen och förundran är stor. Och såklart finns där oro. Tänk om det är någon som behöver hjälp?

En kort stund efter att skolan ringt in till lektion kickar en mansröst igång i containern. Den ljuder ut över den öde skateparken. På engelska pratar den okända mannen om livet och hur det ska bli bättre. Runt omkring finns inga skyltar, ingen information, om vad som händer.

Barnen kan vara lugna. Det är ingen som låsts in. Det är inspelade samtal med "förebilder", till exempel Will Smith och Oprah Winfrey, som ska inspirera så att den lokala lyckonivån höjs.

Yoko och Jobs ska hjälpa ur depression

Yoko Ono, Steve Jobs, Michael Jordan, Melissa Etheridge. Det är några av många, många röster som hämtats från Youtube för att vevas dygnet runt ur lådan. På menyn står även utvalda "motiverande låtar". "Motivationsmedia", kallas paketet av upphovsmannen och Skarpnäcksbon David Krug. Du kan se vår film från containern här under. Maxa volymen!

Exempel på hur talarna tagit sig ut ur depression, tuff ekonomi, ohälsa, och skapat ett lyckligare liv

Det är även han som ligger bakom hela skateparken Brotherhood plaza. Som initiativtagare såg han till att den byggdes mellan 2006 och 2012 med hjälp av stadens pengar.

Och nu, 2017: en container med motivationsmedia för att stödja samhället med "livshjälp".

– Det är exempel på hur talarna tagit sig ut ur depression, tuff ekonomi, ohälsa, och skapat ett lyckligare liv. Ofta i mänsklighetens tjänst, skriver David Krug i en kommentar.

Vill ha videoskärmar

David Krug är en man som har många strängar på sin lyra. Alla spelar de olika melodier för att göra världen bättre. Just nu befinner han sig i Sydafrika, där han sysslar med ett startup-projekt för att sprida "life improving media". Till sommaren tänker han vara tillbaka i Skarpnäck. Då planerar han att ställa ut bänkar så folk kan sitta och lyssna på containern. Det finns även en vision om att sätta upp en skärm för att visa lika motiverande videos.

– Ljudfilerna kommer att bli en stor livshjälp för många som lyssnar, på samma sätt som de hjälper mig och miljontals andra i världen att orka ta oss igenom motgångar och in i framgång. Talarna ger också motivation att hjälpa andra, skriver Krug.

Han drömmer om motiverande skärmar i parker, på perronger, skolor, fritidsgårdar, fängelser, sjukhus – ja, överallt där människor rör sig offentlig miljö.

David Krug är inte ensam om att gå igång på det här.

Lyckonivån ska upp, upp, upp

I veckan landade ett ambitiöst medborgarförslag i Skarpnäck-förvaltningens inkorg. Inspirerade av Krugs container har en grupp lokalbor – journalister, advokater, psykologer, föräldrar – dragit ihop en fem sidor lång vision om framtiden.

De skissar upp en bild där det offentliga utrymmet fylls med högtalare och videoskärmar där det spelas upp inslag med "förebilder som ger inspiration och vägledning till högre lyckonivå, framgångsnivå, arbetstillfällen, empati, finanser, välvilja och trygghet".

Materialet ska vara neutralt gällande politik och religion. Men! Det ska i "genusperspektiv hjälpa och inspirera personer i alla typer av grupper, samt ha förebilder av olika kön, olika hudfärger, olika socioekonomiska bakgrunder och nationaliteter".

Syfte: göra allt bättre

Samhället skulle gagnas av att gatorna fylls med pepp-propaganda på så vis att i princip allt överallt blir bättre. Alla utgifter minskar för kriminalitet och sjukvård och arbetslöshet, och skatteintäkterna ökar då fler motiveras att skaffa jobb eller starta eget företag. Bland annat.

Det mastiga medborgarförslaget om motivationsmedia landar på de lokala politikernas bord nästa nämndmöte den 2 februari. Men på stadsdelsförvaltningen, som gett tillstånd men inga ekonomiska bidrag, tycker man redan att ljudcontainern i skateparken är toppenhärlig. Även om parkingenjör Mats Berglund inte visste att projektet var igång förrän lokalpressen ringde.

– Det är lite över mitt huvud, jag förstår inte hur det fungerar. Men det är en kul grej, bara bra det där, säger Mats Berglund.

Vad ska det leda till?

– Det vet jag inte.

Skarp förmiddagssol lyser upp lyckocentralen. Foto: Christoffer Röstlund JOnsson