Förslaget om pyroteknik ska upp i kommunfullmäktige på torsdag. Foto: Mostphotos

Förslag: Här förbjuds fyrverkerier

Kommunen vill begränsa hur fyrverkerier och smällare ska få användas. Större områden än i dag kan få förbud.

  • Publicerad 10:36, 3 sep 2018

Lokaltidningen Mitt i Tyresö har tidigare skrivit om att kommunen vill begränsa hur fyrverkerier ska få användas. Nu har ett förslag klubbats av en enig kommunstyrelse. På torsdag ska frågan upp i kommunfullmäktige.

– Många människor och djur är rädda för fyrverkerier och smällare och flera hundratals människor i Sverige skadas allvarligt varje år. Det finns också alltid en risk för bränder, säger Ola Åkesson, brottsförebyggande strateg vid Tyresö kommun.

Inom samlad bebyggelse ska det krävas tillstånd från polisen för att använda pyroteknik, enligt förslaget. Undantaget är mellan klockan 18 och 02 vid nyår.

Alltid förbud i fyra områden

Inom fyra områden föreslås det alltid vara förbud. Det är samma områden där det är förbud i dag, men förslaget är att förbudet ska sträcka sig över större områden. Områdena är kring Tyresö centrum, Trollbäcken centrum/Fornudden, Strandtorget och Östra Farmarstigen. Inom dem ligger äldreboenden – nuvarande eller planerande – eller skolor.

– De äldre ska inte behöva bli störda och vi vill inte att man ska skjuta fyrverkerier vid skolor med tanke på skadegörelse och risken för bränder. Tidigare var gränsen 50 meter från ett äldreboende, men en raket kan ju flyga längre än så. Därför har vi tagit ut gränserna.

 

Inom dessa områden föreslås förbud. Inringat är äldreboenden – nuvarande eller planerade. Skärmdump: Tyresö kommun

Kommunfullmäktige avgör inte om de nya reglerna ska börja gälla. Sista ordet har länsstyrelsen.

– Förhoppningsvis är allt klart till årsskiftet, säger Ola Åkesson.