Förslag: Gör om gamla Lidingöbron i New York-stil

Renovera Gamla Lidingöbron istället för att riva. Bygg exklusiva bostäder under bron och en spektakulär park på den. Det är grunden i ett förslag som presenterats för stadens politiker.

  • Publicerad 19:30, 27 sep 2018

Det är det stadsutvecklingsföretaget Urban Nouveau som presenterade ett alternativ till att riva gamla Lidingöbron för staden tidigare i september.

Förslaget går ut på att bron bevaras i stället för att rivas som nu är planen. Ett park- och promenadstråk i New York-inspirerad ”Highline”-stil anläggs på den gamla bron. I den tomma konstruktionen under bron byggs omkring 50 lägenheter som man tar sig in i via parken uppe på bron.

Det är aldrig för sent att att fatta ett bättre beslut.

Sara Göransson och Filipe Balestra

Urban Nouvaeu vill stoppa rivningsplanerna av den gamla Lidingöbron.

– Det är aldrig för sent att att fatta ett bättre beslut, säger Sara Göransson och Filipe Balestra, Urban Nouveau i ett gemensamt uttalande till Mitt i.

Enligt förslaget skulle Gamla Lidingöbron omvandlas till en offentlig park.

I den plan som staden nu arbetar efter ska gamla Lidingöbron rivas och ersättas med en ny bro, på den ska Lidingöbanan gå på dubbla spår. Här ska också finnas en cykelbana. I Urban Nouveaus förslag får Lidingöbanan istället en egen konstruktion under vägbron som också förstärks.

Förslaget skulle enligt Urban Nouveau spara staden över 100 miljoner kronor.

– Om man bevarar bron får Lidingö och Stockholm inte bara en spektakulär allmän park. Vi sparar också minst 113 milioner kronor till Lidingö stad och dess invånare.

Varför ska man bevara gamla Lidingöbron?

– Varför ska man bevara Eiffeltornet? Eller Årstabron? De är symboler för människans prestationer och ska inte förstöras. Vi har inga sponsorer för vårt förslag – det är helt och hållet vårt eget projekt. Just nu jobbar 20 personer med det. Vår drivkraft är respekt för Stockholm och Lidingö.