Förslag från MP: Gör Hamngatan bilfri

Gör Hamngatan fri från personbilar – här är MP:s nya vallöfte för gatan i City. – Genom att utveckla Hamngatan blir City än mer attraktivt som besöksmål, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

  • Publicerad 13:01, 21 aug 2018

Miljöpartiet med trafikborgarrådet Daniel Helldén i spetsen lovar nu att göra om Hamngatan vid en valvinst.

– Genom att utveckla Hamngatan till en bilfri gata som prioriterar gång, cykel och kollektivtrafiken blir City än mer attraktivt som besöksmål och den nyligen genomförda satsningen på Klarabergsgatan fortsätter ut mot Nybroplan, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Taxi får köra vidare

I övrigt innehåller förslaget fler träd, bredare cykelbanor och gångbanor, samt att man bara behåller två körfält i gatan.

Gatan i City skulle dock ha kvar kollektivtrafik, leveransbilar, färdtjänst och taxibilar, men i övrigt vara bilfri. Vilket enligt Daniel Helldén skulle ge mer utrymme för cyklister och fotgängare – till exempel vid Berns.

– Om gatan stängs för biltrafik blir det möjligt att skapa mer yta för gång-och cykeltrafiken, men också för vistelse och grönska. Utmed Berzelii Park saknas i dag gångbana. En ny gångbana här skulle öka framkomligheten för gående och minska konflikterna mellan gående och cyklister, säger trafikborgarrådet.

”Oseriöst förslag”

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) sågar förslaget, kallar det oseriöst och vill se konsekvensanalyser för hur trafiken ska ledas om i City.

– Det visar på en total oförståelse om problemen med trängsel och framkomlighet för stockholmarna, säger hon och fortsätter:

– Att helt stänga av Hamngatan för biltrafik skulle skapa stora trafikproblem i City och istället flytta problemen och skapa trafikinfarkter i områden runt omkring.