Hornsbergs strand på Kungsholmen.

Förslag: Förbjud vattenskotrar i Hornsberg

Förbjud vattenskotrarna. Sätt dit kommunala trygghetsvakter för att hålla abuset i schack. Så vill Liberalerna göra Hornsberg lugnare.

  • Publicerad 13:25, 11 jun 2018

Det finns mer att göra när det gäller att skapa lugn i Hornsberg sommartid tycker Liberalerna. Partiet är positivt till sommargågatan som minskat buskörningen i området och andra lugnande insatser som gjorts. Men. Staden borde göra mer, anser L. Därför lägger partiet nu en skrivelse till stadsdelsnämnden med fyra förslag, bland annat vill de försöka sätta stopp på buskörningen med vattenskotrar i området.

Sommarstöket tillbaka i Hornsberg

L föreslår att staden borde ligga på regeringen om att införa ett körkortskrav på vattenskotrar. I väntan på det anser partiet att staden totalförbjuda vattenskotrar utanför Hornsberg, i Karlbergskanalen och fram till Stadshusbron, genom att skrivas in ett sådant förbud i de lokala ordningsreglerna.

– Om de vill visa sig på styva linan så får de åka någon annanstans. Som vi har förstått det går det att skriva in i ordningsreglerna. Det skulle glädja många som vistas där. Sjöpolisen gör fina insatser när de är där, men de har inte så många båtar och kan inte vara där jämnt, ännu mindre än polisen på land, säger Rasmus Jonlund (L).

Även om det blir förbud krävs ju att det är poliser på plats för att se till att det efterlevs?

– Ja, men då har de starkare möjligheter att ingripa, de behöver inte mäta hastigheter utan då är det förbjudet för vattenskotrarna att vara där. När man väl implementerar förbudet så behöver man kanske ha en intensivare bevakning och sedan tror jag att både uthyrarna och fartdårarna kommer att lära sig och akta sig mer.

Polisens nya plan för att jaga fartdårar: egen vattenskoter

Dessutom driver partiet sedan tidigare linjen om kommunala trygghetsvakter som en del i deras förslag om en trygghetsmiljard som ska investeras över tio år. Det skulle vara något även för Hornsberg enligt Jonlund.

– Det är klart att inte polisen kan hänga i Hornsberg hela tiden, de är inte så många. Det är ett tydligt exempel där vi tycker att lokala trygghetsvakter kan tillföra något, säger Rasmus Jonlund (L).

Partiet tycker även att avtalen med entreprenören som sätter ut sommargågatan bör ändras så att det är mer flexibelt och går att ställa i ordning snabbare vid behovs som under värmeböljan i maj.

Liberalernas förslag

Tidigarelägga sommargågatan vid behov, utifrån väderlek och trycket i området. Ändra i avtalen för större flexibilitet.

Uppvakta regeringen om kravet att skyndsamt införa förarbevis för vattenskoter.

Införa förbud mot att framföra vattenskoter utanför Hornsberg, i Karlbergskanalen och ned till Stadshusbron.

Införa kommunala trygghetsvakter som skulle kunna höja tryggheten genom synlighet och vid behov ingripanden i bl.a. Hornsberg.

Visa merVisa mindre