Låt två personer ha tillstånd för boendeparkering med samma bil, tycker Katarina Novák, som skrivit ett medborgarförslag. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Privat

Förslag: Fler boendeparkeringar för samma bil

Södermalmsbon Katarina Novak delar bil med sin son, som bor i söderort. När de båda skulle ordna boendeparkering stötte de på patrull – det är inte tillåtet att ha boendeparkering i två områden. "Det vore positivt om de kunde ändra reglerna", säger hon.

  • Publicerad 06:15, 31 maj 2021

För någon vecka sedan hämtade Södermalmsbon Katarina Novák ut sin nyleasade bil. Hon har den tillsammans med sin son, som bor i Johanneshov.

– Vi var inte intresserade av att ha varsin bil utan tänkte att det var smartare att dela, säger Katarina.

För att spara pengar tänkte de att bilen kunde stå med boendeparkering hos båda, men när Katarina ringde trafikkontoret fick hon reda på att det inte är möjligt.

Antalet minskar

En bil kan bara ha en registrerad ägare, och tillstånd för boendeparkering ges bara för det område där hen är folkbokförd.

Därför har Katarina Novák lämnat in ett medborgarförslag om att reglerna borde ändras så att två personer i olika områden kan ha boendeparkering för samma bil.

– Hade min son bott på Söder hade det ju inte spelat någon roll. Där här gör det lättare för två familjer att ha en bil tillsammans vilket bidrar till att antalet bilar minskar i stan.

Nu har bilen skrivits över på Katarinas son, som har ordnat med boendeparkering i Johanneshov.

Ser problem. Trafikborgarrådet Daniel Helldén menar att en regeländring skulle innebära att systemet utnyttjas. Foto: Pekka Pääkkö

Risk att systemet utnyttjas

Mitt i bollade förslaget vidare till trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), som säger att liknande förfrågningar då och då kommer in till staden.

Han förstår att det kan upplevas som ett problem, men menar att det inte går att göra så mycket åt det. Staden kan inte på något bra sätt kan kontrollera att det inte sätts i system, för att få billig parkering där man inte bor.

– Vi skulle få en uppsjö folk som utnyttjar systemet, eftersom det handlar om tusentals kronor som kan sparas. Det skulle sannolikt leda till ännu mer bilkörande.

I dagsläget finns inga planer på att ändra reglerna. Den lösning på Katarinas problem som trafikborgarrådet föreslår är att hon eller hennes son skaffar garageplats.

Boendeparkering

Boendeparkeringstillstånd ger möjlighet att parkera till lägre kostnad, och under länge tid, inom ett visst område.

Den som är registrerad ägare av ett fordon och folkbokförd inom ett parkeringsområde kan ansöka om tillståndet.

Det finns 17 områden i Stockholm, och fem olika taxor. I Johanneshov kostar 30 dagar 500 kronor, på Södermalm 1100 kronor.

Områden:
Ekhagen
Riksby
Traneberg
Bromma norra
Stora Essingen
Vasastan
Kungsholmen
Östermalm
City
Gamla stan
Södermalm
Midsommarkransen
Hägersten
Årsta
Hammarbyhöjden
Enskede
Bagarmossen

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre