Foto: Mostphotos

Förslag: Fängelse för olovlig andrahandshyrning

En statlig utredning föreslår fängelsestraff för hyresgäster som köper svartkontrakt. Att tjäna pengar på att hyra ut i andra hand ska också ge fängelse, enligt förslaget.

  • Publicerad 12:56, 8 nov 2017

Som vi ser det är det de människor som står i bostadskön och som undandras lägenheter till följd av handeln som är brottsoffer. Inte de som köper

Enligt lagen ska Stockholms hyresrätter förmedlas genom bostadskön, där den som köat längst har första tjing. En viss andel får förmedlas direkt via privatvärdar. Men så fungerar det inte alltid. Att köpa hyreskontrakt på den svarta marknaden är inte ovanligt.

Idag är det brottsligt att sälja hyreskontrakt. Men enligt en statlig utredning som presenterades igår räcker inte det. Även köp av hyreskontrakt bör kriminaliseras:

Att köpa ett kontrakt svart ska kunna ge böter eller fängelse upp till två år. Är brottet grovt ska straffet vara högst fyra år och lägst sex månader fängelse.

Tidigare har man haft en tanke att köparen är en person som har behov av en bostad.

– Vi tycker att man ska ändra synsätt. Som vi ser det är det de människor som står i bostadskön och som undandras lägenheter till följd av handeln som är brottsoffer. Inte de som köper, säger utredaren Jan Josefsson under presskonferensen.

Riskerar fängelse

Om du betalar pengar i desperation för att du är bostadslös kan du slippa undan straff. Om du däremot köper ett kontrakt för att få flytta till trendiga Södermalm? Ja då riskerar du att skaka galler, enligt förslaget.

Hyresgästföreningen, de allmännyttiga bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna stödjer förslaget.

– Vi är alla överens att det inte ska gå att tjäna pengar på hyresrätter på det sätt som sker idag. Vi måste värna om hyresrätten så att fler kan få en hyreslägenhet via bostadskön, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Är det inte lite tufft att straffa hyresgäster som i desperation betalar för att få en bostad?

– Det är lika förkastligt att själv köpa en hyreslägenhet som att en fastighetsägare säljer en hyreslägenhet. Hyresrätt är inte en boendeform man köper, den ska förmedlas transparent via bostadskön. Samhället måsta markera att så här gör man inte, säger Marie Linder.

Växande problem

Bostadsmarkanaden i Stockholm är tuff och folk tar till alla knep.

– Handeln omsätter mycket stora belopp. Under de senare åren har även den organiserade brottsligheten ägnat sig åt handeln, säger Jan Josefsson.

Bland Stockholms fastighetsägare är den vanligaste uppfattningen att det lämnas otillåten ersättning i var fjärde lägenhetsbyte.

– Vi ser att handeln har spridit sig de senaste åren till förorter och till miljonprogrammet. Det är alltså inte bara lägenheter i innerstan som omfattas av handeln.

Kriminella som hotar

Idag är det inte bara förstahandskontrakt som säljs. Även andrahandskontrakt och inneboendekontrakt har blivit vanligt.

– Jag har själv mött människor som berättat om kriminella ligor som säljer delar i lägenheter. Där du får betala dyrt för en madrassplats. Lägenheter där folk sover i skift. Där grannar inte vågar anmäla, för att kriminella hotar de som bor i området, säger Marie Linder.

70 procent dyrare

Utredarna föreslår också att det ska bli kriminellt att tjäna pengar på att hyra ut i andrahand.

Idag är andrahandshyrorna i Stockholm drygt 70 procent högre än försthandshyrorna, enligt utredningen. Trots att dagens lagstiftning anser att en andrahandshyra inte ska vara dyrare.

För att komma åt de oskäliga hyrorna föreslår utredningen ett hyrestak, där den som hyr i andra hand inte ska betala mer än den som hyr i första hand. Om du ändå hyr ut till en högre hyra och gör det utan tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden ska du kunna straffas med böter eller fängelse i högst två år, enligt förslaget.

Upp till riksdagen

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Men det är upp till regeringen att lägga fram ett lagförslag och politikerna i riksdagen att ta ställning.

Den statliga utredningen presenterades för justitieministern igår och ska nu ut på remiss.

– Den olagliga handeln med hyresrätter är ett stort problem. Enskilda drabbas och förtroendet för hyresrätten skadas. Därför är det med stort intresse som jag tar emot den här utredningen och ser fram emot att få gå igenom förslagen i detalj, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.

Svartkontrakt

I Stockholm har 18 procent av alla hyresgäster under 30 år någon gång betalat för ett hyreskontrakt. Det visar en enkätundersökning från Hyresgästföreningen från i våras.

Bland fastighetsägarna i Stockholm var den vanligaste uppfattningen att det lämnas otillåten ersättning i 25 procent av bytena, enligt den undersökning som utredningen låtit göra.

Idag är straffet för de som säljer svartkontrakt böter eller fängelse i sex månader. Men få döms. Under 2008 till och med mars 2017 har tio ärenden avgjorts i domstol. Av de tio ärendena har bara två lett till straff.

Skärpta straff med fängelse och böter gör att prespektionstid förlängs så att polisen får bättre möjlighet att utreda brotten, enligt den statliga utredningen: Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning.

Visa merVisa mindre