VILL STÄDA SJÄLV. Kommunen vill göra det möjligt att kunna forsla bort elsparkcyklar från gatorna på egen hand. Foto: Pekka Pääkkö

Förslag: Elsparkcyklar ska kunna plockas bort lättare

Stockholms stad vill ta över polisens rätt att städa undan elsparkcyklar – och även byggsäckar som skräpar gator och trottoarer.

  • Publicerad 07:31, 17 aug 2022

Polisen har tillräckligt mycket att göra med gängkriminalitet och skjutningar

Som det ser ut i dag har kommunen ingen laglig rätt att ingripa och plocka bort elsparkcyklar som ställs ut på stadens gator. Det är bara polisen, den myndighet som ger tillstånd att använda offentlig plats, som har rätt att göra det.

Men nu kan det bli ändring på det.

Den grönblå majoritet i Stadshuset vill se en ändring och presenterar en nyskriven ordningslag.

– Polisen har tillräckligt mycket att göra med gängkriminalitet och skjutningar. Det är inte rimligt att de också ska lägga tid på att kontrollera byggsäckar och elsparkcyklar, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Regeringen vill förbjuda parkering av elsparkcyklar på trottoarer

Hösten 2021 rapporterade Mitt i om att staden ville få till en lagändring för att kunna hantera olagliga byggsäckar på gatorna.

Det nya lagförslaget nu föreslår en omvänd ordningslag, där kommunen sköter tillstånden, med Polisen som remissinstans.

– Kommunerna måste ha rätt att bestämma över sina egna gator och torg. Vi behöver få ett slut på byggkaoset, säger Daniel Helldén.

Beslutet att Stockholm ska verka för en lagändring väntas klubbas igenom i Trafiknämnden 25 augusti.

Från ingenstans till överallt – så tog elsparkcyklarna över stan