Stråk, inte led. Så här kan MP tänka sig att Örbyleden kan se ut i framtiden. Foto: White arkitekter

Förslag: Bygg 4 000 bostäder på Örbyleden

Inte en genomfartsled för bilar. Utan en stadsgata, med tusentals bostäder och en spårvagn som knyter ihop Älvsjö med Skarpnäck. Det vill Miljöpartiet stöpa om Örbyleden till.

  • Publicerad 11:15, 31 aug 2018

Med sina fem kilometer klyver motortrafikleden Söderort mitt itu. Nu föreslår Miljöpartiet med trafikborgarrådet Daniel Helldén i spetsen att Örbyleden ska bli stadsgata.

På så sätt skissar partiet på att få till 4 000 bostäder ihop med 400 lokaler för kaféer, restauranger, butiker och arbetsplatser, längs vad de kallar ett "urbant stråk". På så sätt hoppas de få till fler bostäder samtidigt som grönområden sparas, och MP lyfter i samma veva frågan om att göra Fagersjöskogen till naturreservat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Samtidigt vill MP att den beslutade delen av Spårväg syd mellan Flemingsberg och Älvsjö, byggs ut ytterligare och knyter ihop Älvsjö och Skarpnäck med räls.

Det gröna partiet vill utreda om det går att göra en rad trafikleder till sådana här urbana stråk. Totalt 20 stycken, förutom Örbyleden bland annat Magelungsvägen, Farstavägen, Nynäsvägen och Huddingevägen.