Förskolan Plommongården i Dalen är en av de som står på Applied scholastics hemsida. Foto: Jannie Flodman

Förskolor listas på hemsida med kopplingar till scientologin

Har de fem förskolorna i Söderort kopplingar till scientologirörelsen? Det undrar Stockholm stad och flera föräldrar efter att förskolorna dykt upp på en hemsida kopplad till rörelsen.

  • Publicerad 06:51, 2 jul 2017

Fem förskolor i Söderort som tidigare kritiserats för att ha kopplingar till scientologirörelsen står listade på Applied scholastics hemsida med information om att de använder deras pedagogik. Applied scholastics är en studieteknik som utformats av scientologins grundare L Ron Hubbard.

Föräldrar påpekade det senast i december 2016, även köhandläggare på Enskede-Årsta-Vantör stadsdel har ställt frågor om detta till utbildningsförvaltningen.

Företaget lovade att ta bort namnen redan 2014, efter en uppmaning från staden, men de ligger fortfarande kvar.

Staden kräver svar

Staden har fram till nu valt att gå på huvudmannens försäkran att de bedriver traditionell pedagogik, inget annat. Ändå finns en oklarhet kring vad som gäller, menar Anna Rydin, enhetschef på utbildningsförvaltningen, eftersom förskolorna fortfarande står listade på Applied scholastics hemsida. Därför har staden nu, för andra gången, skickat ett brev där de kräver en förklaring från företaget.

– Vi har ju trots allt fått frågor från föräldrar och köhandläggare, och från er i media, därför vill vi ha det här klargjort. Vi kommer också ha med oss det här inför en kommande tillsyn av förskolorna, säger Anna Rydin.

När och hur tillsynen kommer att göras kan hon inte säga.

Förskolan Svanen är en av förskolorna som står listade på Applied scholastics hemsida. Foto: Jannie Flodman

De fem förskolorna har totalt 180 barn inskrivna och får ersättning av staden för varje barn. De är sökbara via stadens förskolekö vilket innebär att man kan bli tilldelad en plats där och tvingas tacka ja, annars förlorar man sin plats i kön.

Det här har kritiserats av flera föräldrar, som menar att det inte är klarlagt att huvudmannen lämnat applied scholastics-pedagogiken.

– Hur det blir framöver, om föräldrar ska ha rätt att tacka nej till en plats på deras förskolor eller inte, beror på vad huvudmannen svarar och vad vi kommer fram till, säger Anna Rydin.

"Problem med hemsidan"

Företaget vill inte ta frågor över telefon och svarar i ett mejl underskrivet av Marvin Clemente i ledningsgruppen att de inte tillämpar applied scholastics pedagogik och att de har begärt att de som ligger bakom hemsidan ska ta bort deras namn, ”som inte ens stämmer”.

Orsaken till att de legat kvar i tre års tid är, enligt Marvin Clemente, att ”de har svarat att det är under bearbetning och det har varit problem med deras hemsida”. På frågan varför de hamnat där från första början är hans svar att ”innan 2011 försökte förskolegruppen använda sig av deras studiemetodologi men beslutade att gå till traditionell förskolepedagogik 2012”.

Förskolegruppen har fram till 10 juli på sig att svara staden.

Här är förskolorna som ligger listade på applied scholastics hemsida

Pelikanen i Rågsved

Tärnan i Rågsved

Plommongården i Dalen

Solstugan i Sätra

Svanen i Midsommarkransen

De har totalt 180 barn.

Här finns förskolorna listade.o

Visa merVisa mindre

Sju anmälningar

Tre av förskolorna - Pelikanen, Tärnan och Svanen - har dragit på sig totalt sju anmälningar de senaste tre åren från föräldrar och före detta personal. Den senaste kom in 16 juni i år. Bland kritiken finns att det råder underbemanning, dåligt ledarskap, otillräcklig mat och svårt att kommunicera med personalen. Vid samtliga anmälningar har staden skickat kritiken vidare till huvudmannen och begärt att de ska redovisa hur man rättat till problemet, vilket de gjort.

Här säger Marvin Clemente att de är ”lyhörda ifall det något som behövs förbättras ännu mer eller ändra i arbetssättet för att ha en väl fungerande verksamhet där alla är nöjda”. De klagomål som kommit in har utretts och åtgärdats, säger han.

Tog ut vinst på nästan en miljon kronor

​Företaget som driver förskolorna, via ett antal underbolag, Svandammsvägen 34 AB, gjorde en vinst förra året på 450 000 kronor. Året innan, 2015, var vinsten 900 000 kronor och då plockades alltihop ut i utdelning till företagets ägare.

Visa merVisa mindre