En vikarie har anmälts för sexualbrott. Foto: Åsa Sommarström

Förskolevikarie polisanmäld för sexualbrott

En vikarie på en förskola i Sundbyberg har stängts av från sin tjänst efter en polisanmälan om sexualbrott och misshandel. Föräldrar är kritiska till kommunens hantering av ärendet. – De lägger locket på, det skapar ju ännu mer oro, säger en förälder.

  • Publicerad 14:46, 21 dec 2016

Det var i den 28 oktober som en polisanmälan gjordes mot en vikarie på en förskola i Sundbyberg. Polisanmälan rör sexualbrott och misshandel mot ett barn på förskolan.

Svante Tolf, chef på barn- och utbildningsförvaltningen, säger att kommunen saknar insyn i utredningen.

– Det pågår en polisutredning för att utreda vad som hänt. Vi väntar på resultatet av utredningen, säger han.

Vikarien togs direkt ur tjänst efter anmälan.

– Det sker omedelbart. Det är den rutinen vi har vid en polisanmälan. Det pågår en utredning och så länge den pågår ska personen var avstängd, säger Svante Tolf.

Men trots de allvarliga brottsrubriceringarna dröjde informationen till de föräldrar med barn på förskolan – över en månad. Först den 8 december gick brev ut till vårdnadshavarna om att polisanmälan mot vikarien gäller sexualbrott.

Mitt i Sundbyberg har varit i kontakt med föräldrar som anser att informationen från kommunen varit bristfällig och även missvisande.

– Det är helt galet att man inte får veta. Varken vilken avdelning det gäller eller om det är en pojke eller flicka som utsatts. De lägger locket på och det skapar ju ännu mer oro. Varför gå ut med sådan här information när man vägrar säga något mer? säger en förälder.

I förskolans information som gick ut den 12 december efter ett föräldramöte framgår att den anmälde vikarien tjänstgjort på en av förskolans avdelningar under hösten 2016.

Men i ett brev riktat till föräldrar med barn på förskolan som skickats ut av att ombud till föräldrarna som polisanmälde vikarien, och som Mitt i tagit del av, står att vikarien arbetat på flera avdelningar och även innan hösten 2016. I brevet framgår också att anmälan rör misshandel, utöver sexualbrott.

Föräldrarna som anmälde skriver att de under lång tid försökt påverka kommunen att gå ut med korrekt information om den anmälda händelsen. ”Då kommun och förskola har valt att inte kommunicera detta /…/ känner vi oss nu tvungna av att nå er via andra kanaler”, skriver de i brevet.

Svante Tolf säger att de stämt av med polisen löpande om vilken information om utredningen som bör gå ut till föräldrar och att man är särskilt försiktig för att inte störa polisutredningen.

Varför sa ni att vikarien endast varit på förskolan under hösten 2016, när hen jobbat där längre?

– Vi har en ansvar jämte vikarien också, så länge ingen är fälld. Det är avvägningar vi gör hela tiden om vad vi kan gå ut med, säger Svante Tolf.

Han säger också att föräldrar på berörd avdelning på förskolan kort efter att polisanmälan gjorts fick information om detta, dock inte om vad för brott anmälan gällde.

Varför tog det så lång tid innan informationen om sexualbrott gick ut?

– När vi fick klartecken från polisen för att informera om inriktningen på utredningen valde vi att informera samtliga vårdnadshavare på förskolan. Informationsfrågan är en balansgång. Det värsta vi skulle kunna göra är att vi stör eller i värsta fall havererar polisens utredning.

Kan det finnas fler drabbade barn?

– Det vi vet är att det finns en upprättad polisanmälan.

Är inte risken att informationsbrist ökar oron?

– Jag har full förståelse för att föräldrar upplever det så och att de känner oro, det är det naturliga i en situation som den här att man vill ha alla besked och alla svar. Vi har inte insyn i brottsutredningen och vi väntar också på besked. Vi har ständig kontakt med polis och även åklagare och de förstår också frustrationen. Men de säger också att vi måste lita på rättsväsendet, säger Svante Tolf.

Föräldramöten, där även BUP:s traumaenhet deltagit,  har hållits med anledning av händelsen.

–  Vi visste att när polisen sa att det var okej att berätta om inriktningen på anmälan skulle det skapa stor oro. Vi bjöd in psykologer för att föräldrar skulle få möjlighet att ställa frågor. Vi gör vad vi kan för att stötta i väntan på mer information, säger Svante Tolf.

Mitt i Sundbyberg söker polisen för en kommentar.

Är du orolig för ditt barn? Läs mer via länkarna om hur du kan prata med ditt barn om svåra saker som sexuella övergrepp. 

1177 Vårdguiden

BRIS

Bup (barn- och ungdomspsykiatri)

Stiftelsen Allmänna barnhuset

 

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10