Åtgärder. I en extern utredning får kommunen kritik för sitt agerande när ett barn misstänktes ha utsatts för sexuella övergrepp av en anställd på en av kommunens förskolor. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Förskolerektor får gå efter hantering av sexbrottsmisstankar

Den tidigare förskoleanställde som misstänktes för grovt sexuellt övergrepp mot barn friades i hovrätten. Men kommunens agerande i fallet kritiseras. I en extern utredning riktas nu hård kritik mot både kommunen och rektorn.

  • Publicerad 16:39, 22 jun 2022

Samtidigt ser vi att har gjort en del saker fel

I början av året dömdes en person som tidigare varit anställd inom kommunens förskola för grovt sexuellt övergrepp mot barn, på en av kommunens förskolor sensommaren och hösten 2021. När polisen inledde sin utredning togs personen ur tjänst.

Nyligen togs fallet upp i hovrätten som rev upp domen och friade personen.

Hovrätten frikänner förskoleanställd från sexövergreppsdom

I vår har en oberoende utredning genomförts på uppdrag av kommunen, som bland annat tar upp kommunens agerande.

– Å ena sidan ser vi att många rutiner och riktlinjer fungerat. Samtidigt ser vi att vi har gjort en del saker fel. Det är vi otroligt ledsna för. Sedan ser vi en hel del bra förbättringsförslag, säger Johannes Pålsson, chef vid kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

Utredningen gjordes innan den tidigare anställde friades i hovrätten.

– Vårt förfaringssätt ska vara lika oavsett om någon döms eller inte. Våra slutsatser har ingen koppling till domen, säger Johannes Pålsson.

Rektorn tvingas bort

Undersökningen visar flera brister. Bland annat togs inga referenser från den anställdas tidigare arbetsgivare, i stället gick kommunen på rekommendationer av en kollega.

Bland åtgärderna nämns att kommunen framöver ska se över och förtydliga i riktlinjerna att referenser alltid ska tas, även vid timvikariat.

Förskolans rektor anses även ha brustit i sitt arbete i samband med att hen mottog ett mejl om de misstänkta övergreppen, men inte tog det vidare till polis, socialtjänst eller förvaltningsledning.

Rektorns agerande gör att kommunen låter hen lämna uppdraget och omplaceras till administrativa uppgifter. Dessutom ges en skriftlig varning.

Dålig kommunikation

Vidare anses kommunen ha haft stora brister i sin kommunikation. Framför allt riktas kritik mot stödet till vårdnadshavare på förskolan och det berörda barnets familj.

"Det stöd som gavs efter händelsen upplevdes inte som tillräckligt, nästan obefintligt, och den stödlinje som öppnades bidrog snarare till frustration än stöd, då upplevelsen var att det även där inte gick att få svar på sina frågor", skriver kommunen i sin analys av utredningen.

Enligt Johannes Pålsson tar de till sig av kritiken.

– Vi skulle ha tagit med oss med oss representanter från andra myndigheter, som polisen. De hade kunnat beskriva ärendet, hur utredningen går till och vad förundersökningssekretess innebär, säger han.

Chef. Johannes Pålsson är chef för kommunens barn- och utbildningsförvaltning. Foto: Rodrigo Paras

Så gjordes undersökningen

På kommunens uppdrag har revisionsbyrån PWC granskat olika riktlinjer och dokument samt gjort enkäter med vårdnadshavare. De har även intervjuat vårdnadshavare, personal på förskolorna, olika funktioner i förvaltningsledning och stödfunktioner inom kommunen.

200 vårdnadshavare tillfrågades. Av dem var det 40 som svarade på enkäten, och 14 personer som ville bli intervjuade.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03

Nya fynd vänder upp och ner på idén om Birka

Nyheter Arkeologer upptäckte nytt varv Ett varv på Björkös norra udde har upptäckts i nya utgrävningar på Björkö. Nu vänds den etablerade bilden av Birka upp och ner.onsdag 28/9 8:28

De slår ett slag för inomhusgolf i Troxhammar

Nyheter Året runt-öppen anläggning ska locka nya spelare Är du sugen på att provspela några av världens mest kända golfbanor? Eller kanske gå en runda i shorts och t-shirt i mitten av december? Med teknikens hjälp kan du nu göra det utan att ens lämna...måndag 26/9 16:47