Förskolepersonal ställer politiker mot väggen

De känner sig glömda. Nu gör de ett försök att lyfta upp sitt uppror på politikernas dagordning. – Vi kämpar i motvind, säger Sandra Enegård Hall, förskollärare i Nacka. Tobias Nässén (M), utbildningsnämndens ordförande, är en av politikerna som har bjudits in till ett möte med förskolepersonalen om två veckor.

  • Publicerad 14:55, 3 aug 2018

Sandra Enegård Hall, förskollärare i Nacka, är en av initiativtagarna till #pressatläge, en del av Förskoleupproret, där förskolepersonal arbetar för att lyfta upp arbetssituationen i förskolorna.

Efter medial uppmärksamhet har det blivit tystare om upproret, så tyst att förskolepersonalen nu vill få upp frågan på politikernas dagordning igen.

– Vi har informerat vitt och brett i landet, ändå ser vi inte frågan på agendan i valrörelsen. Det är upprörande med tanke om förskolans situation och det som kommit fram på hashtaggen pressatläge. Vi jobbar i motvind, säger Sandra Enegård Hall.

Bjöd in politiker

Den förskola Sandra Enegård Hall själv jobbar på har tidigare i sommar bjudit in politiker från samtliga partier i Nacka för samtal.

– Dom lyssnade och tog in, det har varit bra samtal men ändå ser man inte förskoleupproret på agendan.

Nu har personal och chefer i förskolan i Nacka bestämt sig för att bjuda in de lokala partierna till ännu ett möte, den här gången i Tollare, den 14 augusti.

M och S har tacka ja

Hittills har Moderaterna och Socialdemokraterna tackat ja.

– Dom ska få några frågor i förtid som de får förbereda sig att svara på. Även åhörarna får ställa frågor, säger Sandra Enegård Hall.

Frågorna handlar bland annat om barngruppernas storlek och hur förskolan ska få mer utbildad personal.

Tobias Nässén (M), utbildningsnämndens ordförande, ska gå på mötet. Han delar inte bilden av en förskola i kris:

– Förskolan och skolan är ett av de områden där moderaterna och alliansen satsat mest under lång tid och föräldrarna till barn i förskolan svarar i våra undersökningar att de är mer nöjda i dag än för till exempel fem tio år sedan och antalet barn per personal ligger relativt stilla.

Håller med om brist

Tobias Nässén håller däremot med om att det är en brist på utbildad personal:

– Nacka investerar i ett eget program ihop med Uppsala universitet där barnskötare erbjuds vidareutbildning till förskollärare vilket är uppskattat och vi vill på olika sätt även stärka yrkesrollen barnskötare.

Espen Bjordal (S), andre vice ordförande i utbildningsnämnden, kommer också han att delta på mötet:

Vi välkomnar upproret så klart, det är jätteviktigt att markera läget, det här är pressat läge

Espen Bjordal (S)

– Vi välkomnar upproret så klart, det är jätteviktigt att markera läget, det här är pressat läge. Vi har inte minst i senaste budgeten sagt att det ska göras satsningar på förskolan och skolan framför skattesänkningar.

Mötet hålls på Tollarevägen 2 i Boo.