Besök. Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) åkte till Månstugan i Hjulsta förra veckan, för att samtala med personal. Foto: Helena Walentowicz

Förskolepersonal rustar för både älgar och skjutningar i inrymningsplan

Förra veckan fick förskolan Månstugan besök av Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD), efter att personal börjat utbildas i hur de ska agera vid skjutningar. Men utbildningen handlar dock om mycket mer än så, menar rektor Eija Vättö.

  • Publicerad 15:53, 22 okt 2021

Rektor. Eija Vättö, rektor på Månstugan. Foto: Tove Zeising

För några veckor sedan rapporterades det i olika medier om att skolor och förskolor i Hjulsta utbildar personal i hur de ska agera vid skjutningar, bland annat genom en ny så kallad inrymningsplan.

Några dagar efter rapporteringen besökte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillsammans med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch förskolan Månstugan i Hjulsta, för att möta personalen och prata om det hela.

– I Sverige har vi alltså en situation där förskolor måste anpassa hur och var de leker med barnen, på grund av upprepade gängskjutningar i kvarteren runtomkring. Lärarna lägger upp planer för hur de ska rädda barnen om någon börjar skjuta, och de undviker vissa delar av skogen av rädsla för att något ska hända, sa Ulf Kristersson efteråt.

– Vilket fantastiskt engagemang av förskolepersonalen, det är så mycket som ligger på deras bord. De både ser och bekräftar barnen, kombinerar lek med lärande men att också ovanpå det måste de tänka på grundläggande trygghet – ”har det skett någon skjutning i området, är det säkert att göra en skogsutflykt”? Det är en orimlig situation, sa Ebba Busch.

Fokus på arbetssätt

Eija Vättö, rektor på förskolan, deltog i samtalet tillsammans med pedagoger. Hon säger att de var nöjda med mötet, men menar att det primära fokuset inte låg på att diskutera skjutningar.

– Det är alltid roligt när politiker kommer hit så vi får visa våra förskolor. Vi är väldigt stolta över vår personal, vår verksamhet och våra fina barn med familjer. Kommunala verksamheter är politikerstödda och det är jättebra att de kommer ut och ser hur vi jobbar, säger hon.

– Det vi pratade mest om var dock varför vi valt att jobba just här, hur vi jobbar med barnen och språkutveckling genom olika insatser, att vi trivs väldigt bra och att vi faktiskt vill jobba här.

"För ett tag sedan kom en älg"

Sedan i maj har tre personer skjutits ihjäl i Hjulsta, men Eija Vättö säger att området känns tryggare än vad det gjort tidigare.

– Vi sa under samtalet att vi rent generellt upplever att området blivit mycket bättre trots skjutningarna som skett. Vi ser aldrig längre narkotikahandel, inga väskryckningar, och det är mycket lugnare än förr. Men det är klart att många fokuserar på skjutningarna eftersom det rapporteras mycket om dem.

Eija Vättö är rektor för sammanlagt sju förskolor, som förutom i Hjulsta ligger i Solhem, Sundby och Flysta, och berättar att all hennes personal utbildas inom den nya inrymningsplanen.

Främst handlar det om hur man tar in barnen på ett tryggt sätt om något skulle hända.

– Det kan vara skjutningar, eller annat. I rubriken till utbildningen står det "vid orolighet i området, till exempel brand". För ett tag sedan kom en älg med sin kalv hit, de hittade inte ut och blev oroliga. Då krävdes det snabb inrymning av barnen, till exempel. Ett perfekt exempel på när planen kan behövas.

Besök. För ett tag sedan fick barnen på förskolan Månstugan inrymmas, efter att de fått besöka av en älg med sin kalv. Älgarna på bilden har dock inte varit på Månstugan. Foto: Mostphotos