Förskolepersonal drabbas när staden inför p-förbud

I alla år har de anställda på förskolan Solkatten i Älvsjö kunnat parkera på Kämpetorpsskolan eller på gatan. Men nu har staden infört parkeringsförbud i hela området. – Vi kvinnor ska bara anpassa oss, säger förskolepedagogen Åsa Norlin.

  • Publicerad 08:00, 30 okt 2018

Sedan några veckor tillbaka lappas bilar för fullt i villakvarteren i Älvsjö. Stockholms stad håller på att ta bort datumparkeringen längs gatorna och ersätter dem med totalt parkeringsförbud. Något som försvårar arbetssituationen för pedagogerna på förskolan Solkatten på Juvelerarvägen, eftersom de inte har någonstans att ställa sina bilar längre.

– 6 av 13 behöver bil för att ta sig hit. Vi vet inte vad vi ska göra nu. Flera av oss blir skjutsade av våra män, det är som 1800-talet, säger Åsa Norlin som jobbar på förskolan.

Vill ha parkeringstillstånd

Tidigare har förskolepersonalen kunnat parkera på Kämpetorpsskolan. Men under tiden skolan byggs om används parkeringen av byggnadsarbetarna, berättar Åsa Norlin.

Svårt med parkering runt Solkattens förskola i Älvsjö. Förskolepedagogen Åsa från Botkyrka kan inte parkera sin bil vid sin arbetsplats. Foto: Anna Z Ek

Åsa Norlin bor i Botkyrka och behöver ta bilen till jobbet för att få ihop sina jobbtider med privatlivet. Hon skulle gärna betala för ett parkeringstillstånd för att få ställa bilen i området.

– Varför kan inte Stockholms stad ordna ett parkeringstillstånd för oss på förskolorna? Varför är det vi kvinnor som ska anpassa oss?

Åsa Norlin är också kritisk till att förskolan inte har fått någon information om att parkeringarna längs gatorna ska tas bort. Istället har de fått lappar från parkeringsbolaget på sina bilar som varnar för parkeringsförbudet.

Parkeringsbolaget har satt informationslappar på bilarna som parkerat längs gatorna. Foto: Anna Z Ek

Även föräldrar riskerar böter när de hämtar barnen

Men de nya parkeringsreglerna ställer även till det för föräldrar som ska hämta och lämna.

Frida Lönn har precis hämtat sin son Zackaria Lönn. Familjen bodde i Solberga innan, men har nu flyttat till Rågsved, vilket gör att hon måste hämta och lämna på förskolan med bil. Hon har hittills inte fått parkeringsböter.

– Nej, inte än. Men jag har sett att de cirkulerar. Det är svårt, för man vill inte stressa vid hämtning och lämning, säger hon.

Frida Lönn har flyttat till Rågsved och måste ta bilen för att lämna och hämta sonen på förskolan. Foto: Anna Z Ek

Även pappan Robin Höglund har märkt av de nya reglerna.

– Det är ju en liten risk att ställa sig här, då kan man få en liten gul lapp. Det är ett stort problem, säger han.

Grannar har klagat

Anledningen till att parkeringsförbudet införts beror på att boende i området klagat, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

– Sedan parkeringsavgifter infördes på andra sidan E4 kommer många som bor där och parkerar i området kring Kämpetorpsskolan. Det är många som bor i Solberga som har klagat på att framkomligheten försämrats. Det beror både på bygget och att många parkerar längs gatorna.

Att ge parkeringstillstånd till förskolepersonal är inte aktuellt.

– Nej, det har jag inte hört något om.

Varför inför ni parkeringsförbud för att bilister inte vill ställa sig på betalparkeringar?

– Syftet är inte att man ska åka och ställa bilen i ett annat område när man inför avgifter. På sikt kan det bli parkeringsavgifter i hela Stockholm, men det är ett politiskt beslut.

Enligt Berit Berggren, Sisabs projektledare för Kämpetopsskolans ombyggnad, kommer det inte heller att finnas några parkeringsplatser för personalen i framtiden.

– Vi får inte ha några parkeringar vid förskolor och skolor, det är stadens miljöpolicy.