Nu ska förskolegårdarna i Skärholmen undersökas. Arkivbild. Foto: Kristina G Eriksson

Förskolegårdarna i Skärholmen ska kartläggas

40 kvadratmeter per barn och ungefär som en halv fotbollsplan – så stor ska en förskolegård vara, menar Boverket. I Skärholmen finns dock ingen koll på hur stora ytor barnen har. – Vi har stora och varierade gårdar och håller på att undersöka hur stora de är, säger förskolechefen Britt Karlsson.

  • Publicerad 11:30, 5 jun 2020

Som Mitt i Söderort tidigare berättat visar forskning att barn rör sig mindre på små gårdar. Mitti:s kartläggning visar också att barnen i flera stadsdelar har för små ytor att röra sig på i förskolan.

I Skärholmen har stadsdelsförvaltningen ingen koll på hur stora förskolegårdarna är, men förskolechef Britt Karlsson är inte orolig att just de har för små gårdar.

– Vi har stora och varierade gårdar på alla våra förskolor. Vi har också parker, parkvägar och skogen nära i hela Skärholmen och använder naturen väldigt mycket med barnen, så vi har inte resonerat så att det är viktigt att de är ett visst antal kvadratmeter, säger hon.

Tycker ni att det är viktigt att veta hur stora förskolegårdarna är?

– Ja, när vi bygger nytt tittar vi mycket på det och generellt har våra barn stora gårdar, alla våra förskolor utom en ligger i fristående hus. Men vi håller på att undersöka nu hur stora gårdarna är. Det är också viktigt hur de är utformade, att det finns höjdskillnader, lite bergknallar och ojämn terräng så att barnen utvecklar sin grovmotorik, säger Britt Karlsson.

Tidigare forskning visar att det finns fler barn i Skärholmen som lider av övervikt och barnfetma än snittet i Stockholm. Det är också ett av skälen att stadsdelen givit ut kokboken Klimatsmart såklart! som har delats ut till samtliga familjer med förskolebarn i Skärholmen med förhoppningen att de ska äta nyttigare.

Tror du att barn i Skärholmen rör sig mindre än barn på andra platser?

– Inte under förskoletiden på dagen, vi har mycket verksamhet där barnen rör sig och pratar mycket om att det är viktigt med fysisk rörelse precis som det är viktigt med språk, dans och musik, säger Britt Karlsson.