Ania, 5 år, Dania 4, och mamma Sozan Abubake på Vällingbys första förskolebibliotek. Foto: Anna Z Ek

Förskolebibbla ska öka högläsning hemma

När Zeynep, 4, går hem från förskolan Kannan i Grimsta kan det hända att Alfons eller den underbara familjen Kanin följer med. Eller någon annan favorit från barnböckernas värld. För pappa har lånat med sig en påse böcker från det nyinvigda förskolebiblioteket – det första hittills i Vällingby.

  • Publicerad 11:07, 19 okt 2018

I ett mysigt inrett rum med tjock röd matta, lampor med röda skärmar och en bekväm soffa sitter förskolebarn och deras föräldrar utspridda i små grupper. De läser, bläddrar och småpratar.

Och på väggen utanför hänger små tygpåsar med fem böcker i varje –  färdiga att lånas ut. Det finns en påse med böcker för de minsta barnen och en för de lite större. Böckerna är utvalda av bibliotekarier och kommer att bytas ut med jämna mellanrum.

Det är Stockholms stad och Stadsbiblioteket som ligger bakom satsningen på förskolebibliotek, där föräldrar som hämtar eller lämnar sina barn även kan få med sig en trave böcker hem. Bakgrunden är oroande siffror som tyder på att föräldrars högläsning för barn i hemmen har minskat kraftigt på senare år.

I det försöksprojekt som pågår deltar i år sex av stadens förskolor. I juni öppnade stadsdelens första, i Hässelby, och i torsdags var det dags att inviga nummer två, på förskolan Kannan.

Jenny Trygg på Vällingbys första förskolebibliotek på förskolan Kannan i Grimsta. Foto: Anna Z Ek

 

Förskolläraren Jenny Trygg är glad att Kannan blir först ut i Vällingby att inrätta ett förskolebibliotek.

– Vår förskola satsar väldigt mycket på läsning, och vi går igenom en personalfortbildning som heter Läslyftet. Men det är inte meningen att vi ska  stå för all läsning, vi ska vara ett komplement till hemmet. säger hon.

Hon poängterar att läsningen inte bara handlar om själva boken, utan har andra värden också.

– Det är också att sitta nära och att han en lugn stund tillsammans.

Zeynep, 4 år, gillar böcker. Särskilt när pappa läser. Foto Anna Z Ek

 

Fyraåriga Zeynep plockar upp en bok ur påsen som pappa har lånat och visar upp den: Det är ”Hitta nallen” av Kjell Thorsson.

– Den har jag läst, säger hon, men tydligen är den bra för hon vill gärna ha den med sig hem.

Zeynep är det yngsta av Zekeriya Metins tre barn, och han har läst mycket med alla barnen, säger han.

– Det är mycket bättre än att de håller på med ”paddan” eller mobilen. Vi är tillsammans, pratar och är nära varandra i stället.

– Det är bra för mig och min svenska också, jag är invandrare och har inte bott i Sverige så länge, fortsätter han.

Påsar med fem böcker i varje, färdiga att lånas hem. Efter att biblioteket invigdes i torsdags eftermiddag tog det 1,5 timmar – sedan var alla utlånade.Foto: Anna Z Ek

 

Projektet med förskolebibliotek ska utvärderas vid årets slut, men Agneta Engren, förskolechef i Grimsta, verkar övertygad om att förskolebiblioteken är här för att stanna.

– Tanken är att det på sikt ska finnas i alla våra förskolor, säger hon.